A vadállatok kereskedelme kulcsfontosságú kockázati tényező a betegségek globális terjedésében
A vadállatok kereskedelme kulcsfontosságú kockázati tényező a betegségek globális terjedésében

A Current Biology című folyóiratban megjelent friss tanulmány a vadon élő állatok kereskedelmének a vírusok terjedésére gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a vadon élő állatok kereskedelme növelheti a zoonózisok kitörésének kockázatát, beleértve a globális “pandémiás potenciállal” rendelkezőket is.

A zoonózis az állatok és az emberek között terjedő fertőző betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyes betegségek zoonózisnak indulhatnak, de kizárólag emberekre korlátozódó törzsekké alakulhatnak, mint például a HIV.

A The Nature Conservancy az indiai Ashoka Trust for Research in Ecology and Environment (ATREE) intézménnyel közösen végzett a tanulmányban 226 olyan vírust vizsgáltak, amelyekről ismert, hogy zoonózisos betegségeket okoznak több mint 800 emlősfajon. Az állatokat három csoportba sorolták: a kereskedelmileg tartott emlősök, a nem kereskedelmileg tartott emlősök és a háziasított emlősök csoportjába. A kutatók megállapították, hogy a vadon élő állatok kereskedelmében szereplő emlősfajok egynegyede az ismert zoonózisvírusok 75 százalékának gazdája. A háziasított és a nem forgalmazott fajokhoz képest a gyakran forgalmazott emlősöknél sokkal nagyobb volt a fertőzés kockázata.

Az eredményeink alapján elképzelhető, hogy a vadon élő állatok (legális és illegális) kereskedelme a zoonózisos és újonnan kialakuló fertőző betegségek globális elterjedésének fő kockázati tényezője.

mondta a cikk vezető szerzője, Dr. Shivaprakash Nagaraju a The Nature Conservancy vezető kutatója

Hozzátette, hogy a nemzetközi vadkereskedelem több mint egymilliárd közvetlen és közvetett interakcióhoz vezet a vadon élő állatok, a háziasított állatok és az emberek között. Dr. Nagaraju reméli, hogy a kutatás útmutatást ad a globális egészségügyi szakértők számára, hová összpontosítsák erőfeszítéseiket a következő globális világjárvány megelőzése érdekében.

Eredményeink azt mutatják, hogy ha meg akarjuk állítani a következő világjárványt, mielőtt még elkezdődne, hogy – más intézkedések mellett – arra kell összpontosítanunk erőfeszítéseinket, hogy a rágcsálókat, denevéreket, főemlősöket, patásokat és húsevő állatokat távol tartsuk a vadon élő állatok kereskedelmétől.

tette hozzá Dr. Joe Kiesecker a tanulmány társszerzője és a The Nature Conservancy vezető kutatója

Az állatokkal való emberi beavatkozás már korábban is kiváltotta a járványok kitörésével kapcsolatos aggodalmakat. Egy májusi tanulmányban például szintén arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a vadon élő állatok kereskedelme nagy rizikótényező a járványok kitörésében.

(Plant Based News)

(fotó: pixabay – terimakasih0)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon