Szmog
Szmog

Szmog akkor alakul ki, amikor egy adott területen a levegőt szennyező égéstermékek koncentrációja károsan megnő, és ez huzamosabb ideig fennáll. Beszédes magyar neve a füstköd.

Egyik fajtája, a redukáló vagy téli típusú szmog hidegben, -3 és +5 °C között jöhet létre, kialakulását a fosszilis energiahordozók égetése idézi elő. Ez a szmog tüdőbetegségeket, szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Nevezik londoni típusú szmognak is.

Másik fajtája, az oxidáló szmog alacsony páratartalom, kis szélsebesség és 25°C feletti hőmérséklet esetén jöhet létre. Kialakulását a gépjárművekből származó nitrogén-oxidok, a szén-monoxid és a szénhidrogének idézik elő. Az UV-sugarak fotokémiai reakciót indítanak, amely során nitrogén-dioxid és ózon keletkezik A fotokémiai szmog irritálja a nyálkahártyát, a nyomában keletkező ózon pedig mérgező, roncsolja az emberi szervezetet. Los Angeles-i vagy nyári típusú szmognak is nevezik.

A járművek által keltett szmog kialakulása ellen olyan közlekedésszervezési megoldásokkal lehet védekezni, mint az elkerülő utak használata, a dugódíj bevezetése vagy a szennyező járművek kitiltása a városközpontokból. Emellett a városlakók is tehetnek a szmogképződés megelőzéséért környezetbarát közlekedési módok használatával, illetve a házi fűtési rendszer korszerűsítésével.

 

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Savas eső

search icon