Az óceánok feneke lehet a bányászat jövője
Az óceánok feneke lehet a bányászat jövője

A szárazföldi bányákból kifejtendő ásványkincsek többszöröse található meg a tengerfenéken, és mára ezek modern technológiák segítségével könnyen elérhetővé váltak. A mélytengeri bányászat a felszíni kőfejtésnél gazdaságosabb, ám számos környezetvédelmi kérdést hordoz magában.

A tengerfenéken több milliárd dollárnyi, az akkumulátorgyártáshoz szükséges ásványkincs található, amelyet a modern technológiák segítségével könnyen a felszínre lehet hozni. Ám a mélytengeri bányászat visszafordíthatatlan károkat okozhat az óceánok élővilágában, így az újszülött iparág tevékenysége ellentétes a környezetjoggal – írta a Wired.

A kibányászható ásványkincsek között nagy mennyiségű kobalt, lítium, réz és más ritka fémeket találhatók amelyek kulcsfontosságúak az elektromos járművekben használt akkumulátorok gyártásához.

A bányászatnak azonban súlyos környezetkárosító hatásai vannak – a munkák közben a robot felkavarja az iszapot, zavarja a mélytengeri állatokat, amelyek akár meg is fulladhatnak a felkavart porfelhőben. 

Diva Amon tengerkutató szerint: 

Ez átalakíthatja az óceánokat, mégpedig a lehető legrosszabb módon. Az ilyen projektek miatt elveszíthetjük az ott élő fajokat, jóval azelőtt, hogy a kutatók megvizsgálják őket.

A klímavédelem szempontjából az elektromos járművek bevezetése fontos szerepet tölt be, ezekhez azonban nagy teljesítményű akkumulátorok gyártására van szükség. A kulcsfontosságú ritka fémeket jelenleg Indonéziában és Chilében bányásszák, ahol őserdőket kell kiirtani a bányák bővítésekor. A nehezen fellelhető nyersanyagok ráadásul a nemzetközi kereskedelemben is szűk keresztmetszetet jelentenek, ami könnyen meghiúsíthatja a villanyautók terjesztését.

A vállalatoknak és a környezetvédőknek meg kell találniuk az egyensúlyt. A klímavédelem érdekében pedig szükség lesz a nyersanyagokra, amelyeket sokkal könnyebben lehet így megszerezni, mint a meglévő módszerekkel.

(Forrás: wired.com)

search icon