Vettem egy kályhát, mivel fűtsek benne?

Vettem egy kályhát, mivel fűtsek benne?
Vettem egy kályhát, mivel fűtsek benne?

Az egyre elhúzódó és mindinkább begyűrűző energiaválságra sokféle válasz született. Az egyik az, hogy megkönnyítették a fakitermelést az ország erdeiben, valamint a kormány hatósági árat vezetett be a tűzifára. Sokan ezért most kályha– és kandallóvásárlásba fogtak. Csakhogy fával fűteni nem annyira egyszerű, legalábbis akkor, ha nem akarunk kiszúrni magunkkal.

Ha túllendültünk a megvásárolt kályha telepítésének nehézségein, jön a következő kérdés: ugyan mivel kéne begyújtani? Induljunk el a lehető legrosszabbtól, a téli szmogriadók fő felelőseitől, a bútorlaptól és a hulladékfától. Ezek azért problémásak, mert tele vannak ragasztóanyagokkal, festékkel, lakkal. Ezek nemcsak az egészségre károsak, de záros időn belül tönkreteszik a fűtőegységet is.

Eggyel jobb, ha rendes fát használunk, de nem mindegy, hogy mit. A frissen kivágott sarang jó nagy füsttel fele olyan jól fog fűteni, mint a száraz, mivel a nedvességtartalma igen nagy. Ezért kell szárítanunk egy kicsit a frissen vásárolt köbmétereket. Az akác azért ideális, mert hamarabb, akár egy nyár alatt ki tud száradni.

Akkor mivel teremtsük meg az otthon melegét? A legjobb a brikett és a jól kiszáradt keményfa, mint például a bükk. Az akác szintén kiváló fűtőértékű fa. Figyeljünk oda tehát, hogy mivel etetjük a kályhánkat, mert az egészségünk mellett a pénztárcánk is megsínyli, ha nem tesszük!

search icon