Tejfogyasztás – hogyan lehet fenntarthatóbb?

Tejfogyasztás – hogyan lehet fenntarthatóbb?
Tejfogyasztás – hogyan lehet fenntarthatóbb?

Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy egészséges-e az állati tej fogyasztása, mégis világszerte hatalmas igény van a különböző tejtermékekre. Nem kívánunk magyarázatot adni arra az evolúciós kérdésre, vajon emésztőrendszerünk tényleg nincs-e felkészülve az állati tejre, de ettől függetlenül még tudunk tenni a fenntarthatóbb tejfogyasztásért.

tej

Az Európai Unió éves tejtermelése 2021-ben 161 millió tonna volt, ami majdnem 50 százalékkal több, mint közel 60 évvel ezelőtt. Ugyanakkor Európa lakossága ez idő alatt csupán 22 százalékkal növekedett. A tejet a termelőktől messzire szállítják, majd literenként külön dobozokba csomagolják, utána ismét szállítás következik az üzletekbe. Végül a vásárló pár nap alatt elfogyasztja, és a doboza a kukában landol.

Azonnal látszik, mennyire nem fenntartható ilyen formában ez az iparág. Arról nem is beszélve, hogy az így előállított tej ízetlen, drága a fogyasztónak, ezzel együtt pedig a kistermelők is kiszolgáltatott helyzetben vannak a felvásárlási árak miatt.

Újrapalackok, tejautomaták

Az elmúlt évtizedben a tejtermelők Európa-szerte elkezdték megszervezni, hogy a tejet közvetlenül a fogyasztóhoz juttassák el. Ez mindenki számára előnyös, hiszen nyer rajta a fogyasztó – jó minőségű és olcsóbb terméket –, jó a termelőnek, és jó a környezet számára is. Sok országban elterjedtek az úgynevezett tejautomaták, ahonnan a vásárló minőségi tehéntejet szerezhet be közvetlenül egy közeli termelőtől, ráadásul a tejet az újra és újra felhasználható üvegébe vagy palackjába töltheti.

Magyarországon 2012 és 2020 között a tejtermelés és a tejfogyasztás is emelkedő tendenciát mutatott. 2019-ben az egy főre jutó éves fogyasztás a különböző tejtermékekből 66,6 liter tej, 16,5 liter tejföl, kefir és joghurt, 10,7 kg sajt és túró, továbbá 1,8 kg vaj volt.

Körülbelül tíz éve itthon is elterjedtek a tejautomaták, illetve a tejesautók, amelyek szintén friss, kezeletlen tehéntejet szállítanak közvetlenül a termelőtől a fogyasztónak. A tejautomaták népszerűsége sajnos az utóbbi években drasztikusan lecsökkent, az üzemeltetők szerint ennek oka az, hogy a vásárlók kényelmi szempontok miatt visszatértek a bolti tejekhez, illetve azóta „kiöregedett” egy generáció. Ennek ellenére érdemes utánanézni a Google térképén, hogy van-e a közelünkben automata, és ha igen, onnan beszerezni a tejet.

Tejtermékek házilag: joghurt, tejföl, kefir

Azon szerencsések, akik vidéken élnek, és többé-kevésbé önellátásra rendezkedtek be, bátran belevághatnak a tehén- vagy a kecsketartásba, biztosítva a család számára a tejet és a különböző tejtermékeket. Otthoni tartásra ideális szarvasmarhafajta például a magyar tarka vagy a jersey, utóbbi ráadásul igen szelíd, könnyen kezelhető jószág, tejének zsírtartalma pedig akár 7%-os is lehet.

A nagy többség viszont természetesen nem tud otthon tejelő állatokat tartani, így számukra nagyszerű megoldás közvetlenül kistermelőktől – néhánytehenes gazdáktól, kecsketartóktól – vásárolni, vagy a fent említett tejautomatákat használni, illetve a településeket járó tejesautók szolgáltatását igénybe venni, hisz utóbbi esetekben saját üvegükbe tölthetik a friss tehéntejet.

A boltokban kapható kisebb-nagyobb kiszerelésű joghurt, kefir, tejföl dobozai is rengeteg szemetet termelnek, hiszen alig egy-két kanál után már dobhatjuk is el a kis pohárkákat. Ha házi tejet veszünk, nagyon egyszerűen elkészíthetjük magunknak a különböző tejtermékeket. Egy éjszaka alatt kitűnő joghurtot kapunk egy liter tej és egy kis doboz élőflórás joghurt segítségével, később pedig már a kész termékünket használhatjuk a beoltáshoz.

Hasonló módon házi tejfölt is készíthetünk. A kész joghurtot ízesíthetjük szintén saját lekvárral vagy szörppel, ez kitűnő és sokkal egészségesebb alternatívája a boltban kapható gyümölcsös készítményeknek. A kefir előállítása már kicsit időigényesebb, és szükségünk lesz speciális élesztőgombákra is, de mindezekkel együtt sem bonyolult a folyamat.

tej
A joghurt otthoni készítéséhez házi tejen kívül nincs szükségünk másra.

Boldogok a sajtkészítők

A bolti, kisebb kiszerelésű, előre csomagolt sajtokat sokan vásárolják, pedig a sok műanyag csomagolás semmiképpen sem a fenntarthatóságot szolgálja. Ha mindenképpen kedvező árú terméket keresünk, vegyünk minél nagyobb kiszerelést! Ezt azután otthon feldarabolva a mélyhűtőben tárolhatjuk a fogyasztásig. Ám, ha tehetjük, vásároljunk inkább a közelben található termelőktől, sajtkészítőktől!

Magunknak is gyárthatunk sajtot, a házi sajtkészítéstől sem szabad visszariadni; számtalan otthon is elkészíthető, nagyszerű receptet találunk az interneten, illetve a különböző „sajtos” csoportokban is hasznos tippeket, segítséget kaphatnak a kezdők és a haladók egyaránt.

tej

A kiskunfélegyházi Gallpesi Kecsketenyészet tulajdonosa, Galló János elmondta, hogy bár családi gazdaságuk már több mint 25 éve foglalkozik fejős állatokkal és tejtermékekkel, ő is úgy látja, hogy az utóbbi években egyre nagyobb a vásárlók érdeklődése a háztáji termékek iránt. Egyre több termelői piac nyílik, ahol a termékek választéka is szélesedik. Bár gazdaságukban csupán 80–100 állattal foglalkoznak, fontos, hogy sokféle terméket állítsanak elő mind tehén-, mind kecsketejből. Helyi vásárlóik már megszokták, hogy saját edényeikbe, üvegeikbe kérik a vajat, sajtokat.

Bármilyen tejtermék esetében érdemes tehát közvetlenül a termelőtől vásárolni, illetve amit csak tudunk, otthon elkészíteni. Így máris sokat tettünk a fenntartható életért.

Fotók: unsplash.com, kiemelt kép: Canva

search icon