Joghurtkészítés házilag
Joghurtkészítés házilag

Reggelire, vacsorára, natúr formában, gyümölccsel, zabpehellyel és müzlivel is fogyasztható. Felhasználhatjuk főzéskor, és sütéskor, hiszen gyümölcslevesek, sütemények, torták, és pohárkrémek alapanyaga. Lássuk, hogyan is készül a számos egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkező házi natúr joghurt.

A savanyított tejtermékek előnyeit már az ókorban is ismerték, mint oly sok alapvető ismeret, ez is meglepő pontosságú tudásnak bizonyult. Az ókor nagy görög orvosa, Hippokratész úgy tartotta, hogy „az egészség a beleinkben kezdődik”. A kijelentés megalapozott volt, amit nem vitatnak sem a nyugati orvoslásban, sem a népi, vagy természet gyógyászatban jártas szakemberek.

Az elmúlt pár évtized kutatásai rámutattak, hogy még annál is nagyobb jelentőséggel bír a szervezet egészsége szempontjából a belek állapota, mint azt eddig gondolták. Gyomrunk egészségének megőrzésére pedig a joghurt az egyik legjobb gyógyír. Ezért (is) érdemes rendszeresen fogyasztani, ráadásul egy gyors és egyszerű recepttel házilag is elkészíthetjük.

A jó minőségű, friss házi tej alapfeltétele a joghurt készítésnek.

Hozzávalók

  • 2,5 dl magas zsírtartalmú tej (friss tej, házi tej)
  • 0,5 dl élőflórás joghurt – oltóanyag (legelőször a boltban kapható joghurtra lesz szükség, majd a saját készítésű joghurt használható)
  • zárható edény (befőttes vagy csatos üveg)

Elkészítés

tejet forraljuk fel, öntsük üvegekbe, majd hagyjuk hogy 45-50 °C-ra lehűljön. Adjuk hozzá a tejhez az élőflórás joghurtot és keverjük el benne, majd zárjuk le az üveget. Tegyük az üveget száraz dunsztba legalább 12, legfeljebb 24 óra időtartamra. A joghurtunk ezután késznek mondható, fogyasztásig azonban mindenképp tegyük a hűtőszekrénybe.

A következő joghurtkészítésnél már ezt a joghurtot használhatjuk oltóanyagnak, viszont egy hétnél régebbit nem ajánlott felhasználni hasonló célra. Ennek oka, hogy a joghurt képzéséért felelős élő baktériumok száma a tárolás során folyamatosan csökken, illetve megváltozik a különböző baktériumok aránya is, ami befolyásolja a joghurt képződését.

Az elkészült házi joghurtunkat többféleképpen ízesíthetjük. Friss és aszalt gyümölccsel, lekvárral, esetleg egy kis mézzel, vaníliával, gabonapehellyel vagy zabpehellyel is tálalhatjuk a különleges ízélmények érdekében.

A házi joghurt nyers gyümölcsökkel ízesítve egészséges finomság.

Őszi immunerősítés házilag

A (házi) joghurt az egészségünkre is jótékony hatást gyakorol, hiszen probiotikum, ami azt jelenti, hogy a benne található mikrobák az emésztőrendszeren keresztül eljutnak a vastagbélbe, ott megtapadnak, és a szervezet számára hasznos szerepet töltenek be. Ezenkívül jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerre is azzal, hogy csökkenti a puffadást, megszüntetni a székrekedést és a hasmenést. Továbbá támogatja az immunrendszer működését és nem utolsó sorban igazi kalciumforrás.

A házi joghurt készítése tehát valóban egyszerű, gyors, és igazán pénztárcakímélő. Mindössze csak egyszer kell megvásárolnunk egy pohár élőflórás joghurtot, amit ezután már hulladékmentesen készíthetünk el, hiszen nincs a továbbiakban szükségünk újabb és újabb műanyagdobozok vásárlására. Így a környezetet is kímélhetjük és az egészségünket is védhetjük.

Fotók: Canva

search icon