Ne dobd ki a vágott füvet!
Ne dobd ki a vágott füvet!

Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!

A tavasz ezen időszaka a fűnyírásé, hiszen a napnak már bőven van ereje, de mellé igen sok csapadék is esik. A gyep ennek köszönhetően szinte jól láthatóan nő, napról napra, mintha húznák. Ez persze jó a kertészeknek, akiket ilyenkor hetente akár kétszer is hívnak karbantartani a füvet, de aki maga vágja, annak sok bosszúságot okoz, hogy egy hét se telik el, és már nem is látszik, hogy dolgozott volna a kerttel…

Ráadásul sokan azt gondolják, hogy a levágott fű semmire sem jó, komposztálni sem lehet igazán, így csak nyűg az egyszeri kertész számára. Ez azonban nagy tévedés, ugyanis habár magas a nitrogéntartalma, ez mégis elengedhetetlen tápanyag növényeink számára. Ha egy helyre gyűjtjük az avart és a levágott füvet, akkor egészséges tápanyagoforrást kapunk, amit vagy mulcsként, vagy az ágyásainkba dolgozva fel tudunk használni.

Van persze más módja is ennek, méghozzá az, hogy megfeledkezünk a fűnyíró fűgyűjtő tartályáról. Ezzel egyrészt megspóroljuk azt az időt, amelybe a tartály állandó tisztítása kerülne, másrészt az így a talajra kerülő vágott fű kiválóan „visszakomposztálódik” a talajba.

Amíg a talajt takarja, addig olyan mikrokörnyezetet biztosít a gyepnek, amely több vizet tart vissza, és nehezebben szárad ki. Ugyanakkor nem veszélytelen, hiszen ha túl sok fűmaradékot hagyunk ott túl hosszú ideig, akkor ez könnyen berohadhat, ami már károsíthatja a gyepet.

Természeti kincseink ismerete és megőrzése a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője részt vett, értékes előadásokat tartottak, és innovatív megoldásokat prezentáltak az érdeklődők számára.

Fotó: Canva

search icon