Csodálatos teafaolaj: tényleg mindenre jó?

Csodálatos teafaolaj: tényleg mindenre jó?
Csodálatos teafaolaj: tényleg mindenre jó?

Néhány reklám miatt úgy tűnhet, hogy a teafaolaj mindenre jó, és minden létező nyavalyát orvosol. Összeszedtük, hogy honnan származik ez a tűlevelű növény, mire használható, mitől olyan hatásos, és leszámolunk pár tévhittel. Arra is rávilágítunk, hogy milyen veszélyei lehetnek!

A mágikus teafaolajat a nevéhez hűen a teafa leveleiből és ágaiból sajtolják. A más néven melaleuca fának több mint 300 fajtája ismert, de csak az ausztráliai melaleuca alternifoliáról mutatták ki, hogy hatékony fertőtlenítő és gombaölő.

A teafa cserje méretű, tűlevelű, fás szárú növény, amely az eukaliptusz és a mirtusz rokona. Eredetileg a szubtrópusi éghajlatú Kelet-Ausztrália mélyen fekvő, mocsaras, vizes élőhelyein őshonos. Vadon akár 5–6 méter magasra is megnő, de az olajgyártás céljából szabályos, sűrű sorokban termesztett teafaültetvények növényei maximum 1–3 méteresek.

Teafaültetvény Kenyában
Fotó: laikipiaruralvoices.com

A teafát már a történelem előtti időktől kezdve használták az ausztrál bennszülöttek. Az összezúzott levelek pépjével kezelték az apróbb sérüléseket, égéseket és bőrfertőzéseket. De egy varázslatos lagúnáról szóló történetet is lehet olvasni, ahová a bennszülöttek gyógyulásért jártak fürdeni. Ha igaz a legenda, a lagúna attól lett gyógyító erejű, hogy teafák vették körül, és leveleik a vízbe hullottak. De nem csak külsőleg használták a helyiek, hanem belsőleg, teaként is fogyasztották.

A modern emberek közül elsőként James Cook, a Brit Királyi Haditengerészet kapitánya találkozott teafával egy ausztrál útja során, 1770-ben. Még a növény neve is hozzá köthető, ugyanis látta, ahogyan a bennszülöttek hatékony gyógyteát készítenek belőle, ami elég furcsa volt az angol felfedezőnek. A tűlevelű növényt végül teafának nevezte el. A teát skorbut ellen maga is alkalmazta a legénysége soraiban. Bár hazavitte Angliába, ott nem figyeltek fel rá, csak 1920-ban került be a köztudatba.

Ekkortól kezdték ausztrál orvosok is használni, miután hatásosabb fertőtlenítőnek bizonyult, mint az akkoriban használt fenol. Az ausztrál háztartásokban innentől kezdve általánossá vált a jelenléte. A második világháború alatt az ausztrál katonák felszerelésének is része volt a teafaolaj. Fertőtlenítettek, sebeket gyógyítottak vele, de még a katonák lábán gyakran jelentkező bőrbajokra is hasznos volt.

A penicillin és más antibiotikumok felfedezése után, az 50-es években szintén visszaszorult. De miután a 80-as években néhány kórokozó antibiotikum-rezisztenssé vált, ismét előtérbe került az ausztrál csodaszer. Ettől kezdve számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a teafaolajjal, jótékony hatását tesztelve. Bizonyítást nyert, hogy többször hatékonyabb, mint a háztartási tisztítószerek, a legerősebb természetes fertőtlenítőszer.

Növekszik a teafa iránti igény

Innentől kezdve megnőtt iránta a kereslet a világpiacon is. Eredetileg Ausztrália keleti részéről származik, de különböző szubtrópusi területeken is megterem. Így ma már vannak teafaültetvények Tunéziában, Egyiptomban, Malajziában, Vietnámban, de még az USA-ban is. Fő termőterületének továbbra is Ausztrália számít. Innen származik a világ össztermelésének 80%-a.

6–10 kilogramm tiszta teafaolaj elkészítéséhez körülbelül 1 tonna frissen betakarított ágra és levélre van szükség. De a kereslet iránta egyre csak nő. 2017-ben 692 tonna olajat értékesítettek a világpiacon. 2020-ban az összeladás értéke 37 millió dollár volt, de azt prognosztizálják, hogy ez a szám 2026-ra 50 millióra emelkedik. A koronavírus miatt is hangsúlyossá vált fertőtlenítés természetesen a teafa iránti keresletre is hatással volt. Jelen pillanatban a fő piac az USA, ahol a világtermelés 48%-át értékesítik. Az USA-t Európa követi 22%-os aránnyal, de a növény a Távol-Keleten is kezd egyre népszerűbb lenni.

A teafákat is, mint sok más iparszerűen termelt haszonnövényt, monokultúrákban termesztik, ami hátrányos a biodiverzitásnak. A teafa vízigénye nagy, ezért termesztéséhez gyakran öntözőrendszereket is kiépítenek. Igen jól ellenáll a kártevőknek, a betegségeknek, és kellő vízutánpótlás mellett a gazdák akár évente kétszer is tudnak szüretelni. Ilyenkor levágják a bokrokat, amelyek ettől nem pusztulnak ki, hanem növekedésük még intenzívebbé válik. A levágott ágakat pedig kicsépelik, belőlük sajtolják az olajat. Ausztráliában 600 hektáros teafaültetvényeket is találni.

teafa szüret
teafa növény
A kombájn ledarálja a teafa leveleit és ágait.
Fotó: roberttisserand.com

A teafaolaj veszélyei

2018-ban megjelent egy kutatás, amely arra figyelmeztetett, hogy az illóolajok miatt – amilyen a levendula- vagy a teafaolaj is – a fiatal fiúknak melle nőhet. Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy a szappanokban, samponban, parfümben használt olajok bezavarnak a fejlődésben lévő, kamaszodás előtti fiúk hormonjaiba.

Az úgynevezett endokrinromboló vegyületek, amelyek a levendula- és a teafaolajban is megtalálhatóak, a hormonháztartást szabályozó mirigyek működését változtatják meg. Ezek vagy a férfi hormon, a tesztoszteron termelését blokkolják, vagy a női ösztrogén hormon hatásához hasonló tüneteket okoznak. Emiatt azonban nem kell egyből minden teafaolajat kiöntenünk, mivel ezek az endokrin vegyületek természetes módon 65 más illóolajban is megtalálhatóak, ezenfelül számtalan mesterséges vegyületben is. A teljességhez hozzátartozik, hogy a fiatalok panasza teljesen elmúlt, amint abbahagyták a levendulás és a teafaolajos készítmények használatát. Elég tehát arra figyelni, hogy gyerekeknél ne vigyük túlzásba a teafaolaj használatát.

Házi kedvenceinknél viszont egyenesen kerüljük a teafaolaj használatát! Az olaj a kutyák és a macskák halálát is okozhatja. Kutyáknál gyengeségről, izomrángásról, koordinációs zavarokról is beszámoltak, miután túlzásba vitték a teafaolaj külsőleges alkalmazását.

A teafaolaj mérgező is lehet

Ellentmondó információkat lehet olvasni arról, hogy a teafaolaj mennyire allergén. Az allergiatesztben egy felnőtt alkarjára egy csepp olajat cseppentenek, naponta egyszer. Ekkora mennyiség nagyon ritkán okoz problémát, azonban tudni kell, hogy minden illóolaj, így a teafaolaj is igen erős, tömény szer, amit mértékkel kell használni. A teafaolaj belsőleg mérgező, lenyelve az embereknél is zavartságot, gyengeséget, émelygést okozhat. Fontos, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a kisgyerekektől elzárva tároljuk. Találunk olyan statisztikát is, amely kimutatja, hogy Ausztráliában az illóolaj-mérgezések 17%-áért a teafaolaj a felelős. A lényeg tehát az, hogy a tömény olajokkal bánjunk módjával!

Mitől lesz gyógyhatású?

Léteznek másféle olajok is, amelyek elpusztítják a baktériumokat. A teafaolaj attól különleges, hogy a gombákat is irtja, beleértve a penészt is. Továbbá széles spektrumú antibakteriális, vírusülő hatású. A fertőző organizmusok mindhárom kategóriáját elpusztítja: a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat is. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a hasznos baktériumokat is elpusztítja. Az összes receptben – legyen az tisztítószeré vagy arckrémé – csupán néhány cseppet szabad használni.

A teafaolaj felhasználási területei

Általában a bőrön használjuk. Hatását számtalan kutatás igazolja. Megszámolni is nehéz lenne, hogy mennyi krémben és bőrgyógyászati termékben van jelen. Fertőtlenítő hatása miatt herpesz kezelésére is alkalmas. Napégés után kisebb koncentrátumban segít fertőtleníteni az égett bőrt. Pattanásokra, kelésekre és fekélyekre is hasznos. Jótékony hatása baktériumölő képességének köszönhető, emiatt segít leszárítani a pattanásokat.

Villámgyorsan első osztályú szájvizet készíthetünk belőle, ha 2 cseppet cseppentünk egy pohár vízbe, és ezzel gargalizálunk. Bár nincs benne ezüst kolloid, baktériumölő hatása és illata miatt akár még dezodornak is jó.

Megfázás esetén gőzölőbe vagy arcszaunába tegyünk teafaolajat! A kámforos illat felszabadítja az orrjáratokat, és fertőtleníti a légutakat.

A teafaolaj és a lábgomba

Ki ne hallotta vagy látta volna egy nem túl gusztusos internetes hirdetésben, hogy a teafaolaj varázsütésre meggyógyítja a körömgombát? Mivel gombaölő hatása is van, ez részben igaz is. Dr. Apostol Éva bőrgyógyász azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az olaj önmagában kevés. Gyógyszerek használata mellett kiegészítő kezelésként, valamit körömgomba kiújulása ellen is bízhatunk a teafaolajban, sőt megelőzésre is eredményesen alkalmazható.

Általános tisztítószer

Vegyszermentes otthonok alapfelszerelése, hiszen különböző töménységben a létező összes felületen alkalmazható. Mivel antiszeptikus, nemcsak elnyomja, hanem meg is szünteti a szagokat. Tehát a levegőt is fertőtleníthetjük vele, ha az olajat aromalámpában párologtatjuk. Ecettel keverve penész ellen is hatékony. Kád, mosdó és vécékagyló tisztításához 3–5 cseppet adjunk 1 liter vízhez, a jobb keveredés érdekében az olajat alkohollal is vegyíthetjük! Legegyszerűbb, ha a vizes keveréket egy szórófejes flakonból spricceljük a felületre. Felmosóvizet is készíthetünk vele a teafaolajat hasonló arányban használva.

teafaolaj tisztítószer
Egy szórófejes flakonba töltve általános tisztítószernek is első osztályú.
Fotó: Canva

Házi kézfertőtlenítőt is csinálhatunk, ha 1–2 deciliter tiszta alkoholhoz hozzáadunk 10 csepp teafaolajat. Ha zselés állagot szeretnénk, akkor 1–2 kanál aloe verát is tehetünk hozzá.

Pár perc alatt készíthetünk házi kézfertőtlenítőt teafaolaj használatával.
Fotó: Canva

Természetes rovarriasztó

A teafaolaj jó a rovarok természetes távol tartására, mivel szinte kivétel nélkül utálják a szagát. Egy teheneken végzett kísérlet kimutatta, hogy 24 órával a teafaolajjal történő kezelést követően 61%-al kevesebb légy szállt az állatokra.

Hangyák ellen egy teafaolajjal átitatott vattával kenjük át a sarkokat és a küszöbök környékét. De bio szúnyogirtót is csinálhatunk házilag. Ilyenkor szintén vízbe, esetleg semleges (bázis) olajba vagy zsírba tegyünk pár cseppet, így vigyük fel a bőrünkre! Ha bőrre kívánjuk alkalmazni, a legjobb választás a kókuszzsír, amely önmagában is táplál.

Kiemelt kép: Canva

search icon