Ritkítani kell a vadlovakat Ausztráliában
Ritkítani kell a vadlovakat Ausztráliában

Nagy vitát váltott ki az ausztrál állatvilág megóvását célzó, szükséges intézkedésként megítélt döntés, miszerint helikopterről lőjék ki a vadlovakat az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az akció a helyi hatóságok jóváhagyásával zajlik.

Az Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy tizenkilencezer egyede él a Kosciuszko Nemzeti Parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat. A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával ritkítják a vadlóállományt, illetve szállítják át az állatokat más területekre.

Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek. Úgy véli, hogy az őshonos fajokat kihalás fenyegeti Ausztráliában, valamint az egész ökoszisztéma veszélyben van a túl sok vadló miatt, ezért pedig nem lehet tétlenkedni, cselekedni kell.

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet, lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, például az ivóhelyek beszennyezésével.

A helikopteres kilövést 2000-ben már alkalmazták egy rövid ideig. Akkor több mint hatszáz vadlóval végeztek három nap alatt. A kilövés ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a vadlovak hozzátartoznak az ausztrál nemzeti öntudathoz. A brumbykat ugyanis még az ausztrál vidék romantikus dicsőítéséről ismert neves ausztrál költő, Banjo Paterson is megénekelte.

Ausztráliában a vadlovak száma a négyszázezret is elérheti az Invazív Fajok Tanácsa nevű ausztrál civil szervezet szerint, amely üdvözölte Új-Dél-Wales döntését. A dél-ausztráliai államban a vadlovak száma 15-18 százalékkal növekszik évente, azaz jóval több példánnyal, mint a jelenlegi módszerekkel kiirtott lovak száma – közölte Jack Gough, a szervezet szóvivője.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon