Jó hírek az ausztrál állatvilágból

Jó hírek az ausztrál állatvilágból
Jó hírek az ausztrál állatvilágból

Miután csaknem 3000 évvel ezelőtt kipusztultak a kontinensről, most újra az ausztrál vadonban születtek tasmán ördögök és úgy tűnik a nyergeskenguruk is elmozdultak a kihalás széléről.

A kontinentális Ausztráliából mintegy 3000 éve haltak ki a tasmán ördögök, miután a dingók felülkerekedtek rajtuk. Az állat így visszaszorult Tasmánia szigetére, ahol azonban ugyancsak a kihalás szélére sodródott mára, mert ahogy arról mi is írtunk, egy ragályos arcdaganat pusztítja erősen az állományt.

Egy ausztrál természetvédő szervezet tavaly egy Sydney-től északra fekvő természetvédelmi területre telepített be néhány egyedet, a visszatelepítési program pedig egyelőre sikeresnek tűnik, hiszen évezredek után most születtek először új tasmán ördögök a kontinensen.

Egy stabil állomány létrehozása kulcsfontosságú lehet a helyi ökoszisztéma helyreállításában, melyet az emberek által. behurcolt elvadult házi macskák és az elszaporodott rókák jószerivel tönkretettek, mintegy 40 emlősfaj többségének a kipusztulásáért felelősek.

Az erszényes ragadozók mellett egy másik erszényes fajról is jó hírek érkeztek. A nyergeskenguruk megmentésére egy újfajta, szárazföldi emlősöknél első ízben alkalmazott fajmegőrzési stratégiával próbálkoztak az Új-dél-walesi Egyetem szakemberei. Ennek nyomán fiatal állatokat gyűjtöttek be a vadonból, akikre még nagy veszély jelentettek volna a ragadozók, főként a vadmacskák.

Miután az állatok elérték a felnőtt kort, amikor már jóval kevésbé vannak kitéve a ragadozók jelentette fenyegetésnek, visszaengedik őket a vadonba. Ezzel a módszerrel a queenslandi Avocet Nature Refuge természetvédelmi területen 2015-ben élt 16 egyedet számláló nyergeskenguru populációt mindössze három év alatt 47 fősre duzzasztották.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon