Legyünk felelős macskatartók!
Legyünk felelős macskatartók!

Macskák ragadozó állatok, és mint ilyenek sokmindenre vadásznak. Az sem érdekli őket különösebben, ha súlyosan veszélyzetett, védett fajok kerülnek az étlapjukra. De mit lehet tenni?

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park munkatársa személyes hangvételű cikkében számolt be arról, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy macskatartóként is meg tudjuk óvni a körülöttünk élő, a macskák számára többnyire prédaként szolgáló védett fajokat.

Az első és legfontosabb dolog, hogy kedvencünket ivartalanítsuk, ezzel csökkentve a kóbormacskák állományát. Ez már csak azért is fontos lehet, mert a kóbor cicák gyakran párosodnak a hazánkban fokozottan védett vadmacskákkal, melyek tiszta genetikai állománya így veszélybe kerül.

A macskák meglehetősen szabadszellemű jószágok, de ha rendesen meg vannak etetve, akkor kisebb eséllyel fognak elkóborolni, és a vadászkedvük is lanyhulhat. A szerző szerint az is jó megoldás lehet, ha csengőt akasztunk a kedvencünk nyakába, mert ezzel esélyt kaphatnak a menekvésre a potenciális prédaállatok.

A nemzeti park munkatársa előnyösnek tartaná, ha a szigorú, felelős macsatartást rendeletben lehetne szabályozni, ennek betartatása pedig csökkenthetné a kóbormacskák állományát is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon