Mentett vadmacskák tértek vissza a természetbe
Mentett vadmacskák tértek vissza a természetbe

A Fővárosi Állatkert évente mintegy kétezer mentett állatnak segít, általuk térhetett most vissza a vadonba az a három vadmacska is, akik még tavaly, kölyökként kerültek a gondozókhoz.

A három, valószínűleg árván maradt testvért tavaly találták meg Felsőzsolca közelében, egy megbolygatott területen. Ezután előbb a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nappal később az Állatkert Vadállatmentő Központjába szállították őket.

A vadállatmentő munka talán leginkább felemelő pillanata az, amikor a meggyógyított, felerősített, vagy épp árvaságuk miatt emberi segítséggel felnevelt állatokat visszajuttatjuk természetes élőhelyükre.

A vadmacskák az elmúlt hónapokban felcseperedtek, az Állatkert munkatársai pedig felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Ezt megelőzően azonban genetikai vizsgálatot is végeztek az állatokon, mert hazánkban sajnos igen gyakori, hogy a vadmacskák a kóbor házi macskákkal kereszteződnek. Itt szerencsére kiderült, hogy tiszta vérű állatok kerültek a gondos kezekbe.

Az állatokat végül február végén engedték szabadon a Bükki Nemzeti Park területén. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(zoobudapest.com)

search icon