Újabb két ifjú tarvarjút indított útnak az Állatkert
Újabb két ifjú tarvarjút indított útnak az Állatkert

Tavaly beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert egy spanyol visszatelepítési program résztvevőjeként segíti a különleges madarak megmentését, most pedig újabb madarakat küldtek Andalúziába.

Az íbiszfélék közé tartozó, ma már veszélyeztetett fajnak számító tarvarjút (Geronticus eremita) már évtizedek óta szaporítják Budapesten, a most útnak indított két madár is a fővárosban kelt ki.

A tarvarjú egykor az egész mediterrán térségben, így több európai országban is őshonos volt, a középkorban még Magyarországon is előfordult. Később főként az emberi tevékenység miatt a legtöbb élőhelyéről teljesen eltűnt. Ma már ezernél is kevesebb vadon élő tarvarjú van az egész világon.

A faj megmentéséhez jelentős mértékben tudnak hozzájárulni azok az állatkertek, amelyek nemzetközi összefogással, tenyészprogramban sikerrel szaporítják ezeket az állatokat. A világ állatkertjeiben összesen mintegy 1300 tarvarjú él, tehát több, mint amennyi a vadon élő egyedek száma.

Korábban az állatkert egy ausztriai visszatelepítési programmal működött együtt, legújabban pedig egy spanyolországi kezdeményezéshez csatlakozott. A visszatelepítéseknek köszönhetően ma már több mint száz tarvarjú él vadon Andalúzia területén 22 fészkelő párral, amelyek mind állatkertekben kelt állatok vagy azok leszármazottai.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon