A kihalás fenyegeti a koalákat Kelet-Ausztráliában
A kihalás fenyegeti a koalákat Kelet-Ausztráliában

Az eukaliptusszal táplálkozó emlősök őshazájukban, Ausztrália keleti felén sodródnak egyre nagyobb veszélybe, ami miatt az ausztrál kormány azt tervezi, hogy hamarosan a veszélyeztetett fajok közé sorolja a koalát.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája alapján eddig is sebezhető fajnak számított a koala, de sajnos az utóbbi években tovább csökkent az egyedszámuk. Az ország ikonikus állatát leginkább a fakivágások, az élőhelyük elvesztése, különféle betegségek és a bozóttüzek fenyegetik. Csak utóbbiak az elmúlt két évben a koalapopuláció nagyjából 30%-át pusztították el.

Ahogy a Telex írja, a Vörös Listán a veszélyeztetettnél már csak a súlyosan veszélyeztetett besorolás van a vadonban kihalt állapot előtt, ami jól jelzi, hogy mennyire súlyos a helyzet a koalák őshazájában.

A szakértők szerint ha az állatot veszélyeztető tényezők nem változnak, akkor a koalák 2050-re kihalnak Kelet-Ausztráliában, az egyetlen helyen ahol őshonosnak számítanak és nem csupán betelepített különlegességek.

Szeretnénk elérni, hogy a koalapopuláció felépüljön, ezért 24 millió dollár (kb. 5,3 milliárd forint) értékben fektetünk be élőhelyek visszaállításába, genom- és betegségkutatásba, populációfigyelésbe és állatorvosi támogatásra.

– mondta Sussan Ley környezetvédelmi miniszter

A cikk szerint a vadonélő állatokért küzdő csoportok örültek a döntésnek, de kiemelték, hogy már évekkel ezelőtt figyelmeztették az ausztrál döntéshozókat a helyzet súlyosságára. Ha időben megszülettek volna a megfelelő lépések, ma sokkal kiegyensúlyozottabb lenne a faj populációja.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon