A megfázás elleni gyógyszerekben használt egyik alapanyag valójában hatástalan
A megfázás elleni gyógyszerekben használt egyik alapanyag valójában hatástalan

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügynökség (FDA) független tanácsadó bizottsága, a szájon át alkalmazott fenilefrin orrduguláscsökkentő hatékonysága ellen szavazott. A fenilefrin olyan, hazánkban is ismert megfázás elleni termékek összetevője, mint a Coldrex és a Neocitran.

A testület egyhangúlag a szájon át alkalmazott fenilefrin orrdugulásgátló hatékonysága ellen szavazott, hozzátéve, hogy nincs szükség több vizsgálatra az ellenkező bizonyításához. A testület szavazása így a fenilefrin eltávolításához vezethet, amely olyan népszerű termékek fő összetevője, mint a Benadryl, az Advil és a Tylenol. Az FDA általában követi a szakértői testületének ajánlásait, de nem köteles erre.

Ha az FDA úgy dönt, hogy a fenilefrint átminősíti az általánosan biztonságosnak és hatékonynak elismert (GRASE) kategóriából, az érdekelteknek lehetőségük lesz arra, hogy véleményezzék a javasolt változtatást, és további adatokat szolgáltassanak. Az eljárás ideje alatt a vállalatok továbbra is forgalmazhatnának fenilefrint tartalmazó termékeket.

A vény nélküli termékeket forgalmazó cégek amerikai szövetsége (CHPA) csalódásának adott hangot és felülvizsgálatot kért. Ha azonban az FDA egyetért a bizottsággal, a vállalatok kötelezhetik a fenilefrint tartalmazó termékeket, a patikák és a boltok polcairól való eltávolításra, vagy a termékek újratervezésére.

Az FDA az 1970-es években engedélyezte a fenilefrin vény nélkül kapható használatát, ami 2005 után még elterjedtebbé vált, amikor jogszabály korlátozta a pszeudoefedrin nevű hasonló orrnyálkahártya-lohasztó összetevőt használó vény nélkül kapható gyógyszerekhez való hozzáférést.

(Reuters/Egészségügyi szakirodalmi tallózó)

search icon