Római módszer megfázásra – Ma is működhet?

Római módszer megfázásra – Ma is működhet?
Római módszer megfázásra – Ma is működhet?

Az ősz a kontinentális éghajlaton mindenhol lehűléssel, esőkkel, „taknyos idővel” jár. Ez pedig magával hozza immunrendszerünk legyengülését. Így hamar eluralkodnak rajtunk az olyan kórságok, mint a közönséges nátha. És ez így van, amióta világ a világ, de vajon mivel kezelték magukat elődeink?

Aulus Cornelius Celsustól maradt ránk az egyetlen ókori orvosi könyv. Ő a Krisztus utáni 1. században élő enciklopédista és doktor volt, aki sok korabeli betegségről írt könyvében, valamint arról, hogyan lehet ezekből felgyógyulni. Ma már nem minden esetben állja meg a helyét az, amit akkor leírt. Sőt ezt senki ne tekintse orvosi iránymutatásnak, amikor beteg!

De lássuk, Celsus hogyan segítette betegeit, ha megfázással fordultak hozzá!

  • Az első nap maradjon ágyban a páciens, a torkára tegyen hideg vizes borogatást!
  • A másodikon ne igyon alkoholt, csak vizet!
  • Ha a tünetek a harmadik napon sem múlnak, próbáljon meg enni egy kis halat és húst, valamint menjen el egy fürdőbe, merüljön alá, és inhaláljon gőzt, ameddig izzadni nem kezd! Ezután már egy kis bort is ihat.
  • Ha még mindig semmi, akkor naponta egyen valami könnyűt, járjon masszázsra, és sétáljon nagyokat, míg el nem múlik!

Ma azért ennél már vannak hatékonyabb megoldások, még akkor is, ha nem akarunk egyből gyógyszereket szedni. Egy jó hársfavirág- vagy kamillateától valószínűleg előrébb leszünk, mintha közfürdőbe mennénk!

search icon