Nincs idő meggyógyulni

Nincs idő meggyógyulni
Nincs idő meggyógyulni

Emlékszel arra a varázslatos tavaszi napra, amikor egyik reggel felébredtél, és boldogan konstatáltad, hogy egész télen nem voltál beteg? Én sem.

Na jó, ebben van egy kis csúsztatás, mert egy ilyen telem talán nekem is volt. (Emlékeim szerint mindennap nyers savanyú káposztát ettem, brutálisan jó C-vitamin-forrás, próbáld ki!) De alapvetően azóta, hogy elindult az életem „elfoglalt felnőtt vagyok, akinek nincs ideje megbetegedni” című fejezete, nem igazán sikerült megúsznom a járványokat, meghűléseket.

Boszorkányság?

Miért lehet ez? Bezzeg gyerekkorunkban, amikor de jó lett volna hetekig otthon olvasgatni és meséket nézni, átadva magunkat a családtagjaink szeretetteljes gondoskodásának, pár nap alatt kilábaltunk minden nyavalyából, vagy eleve el se kaptunk semmit. Emlékszem, az én anyukám legtöbbször orvoshoz se vitt el, mert boszorkányokat megszégyenítő profizmussal alkalmazott természetes gyógymódjai segítségével mindig néhány nap alatt kikúrált a betegségekből. Nyugalom, nem tartom titokban a módszereit, csak még pár sort bírj ki addig!

Miért nincs időnk?

Türelem. Na, ez nekünk nincs…ugye, Y generációs sorstársaim? Talán pontosan ez a baj, és erre építenek a nagy gyógyszergyártó cégek is. Jön a leadási határidő, holnapután meeting, hétvégén szülinapi buli, és a vasárnapi vendégségre még a menüt se raktam össze. Most egyszerűen nincs időm arra, hogy beteg legyek. Istenem, milyen jó, hogy itt ez a paracetamol tartalmú forró varázsital a meghűléses tünetekre, a dzsinnes orrspray a bedugult nózimra, és persze az extra lázcsillapító gyógyszer, ha esetleg a rendkívül fontos megbeszélés napján a galád szervezetem arra vetemedne, hogy 37,5 fok fölé tornássza a lázmérő higanyszálát. A legegyszerűbb lenne inkább elmenni a dokihoz, felíratni egy bivalyerős antibiotikumot, mert az ugye 3–5 nap alatt bármit kipusztít belőlünk. Még a szuper kis lactobacillusokat (közismertebb nevükön jó bacikat) is. De sebaj, arra is lehet kapni mindenféle márkájú probiotikumot. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

Mit is kéne tenni?

Nos, a probléma az, hogy a betegség nem feltétlenül rossz, ugyanis semmi sem erősíti meg úgy az ember immunrendszerét, mint ha saját magától le tud küzdeni néhány kórokozót. Tudjuk ezt, hiszen a legtöbb oltásnak is éppen ez a lényege. Csakhogy ehhez bizony idő kell. Nekem gyerekként az anyai gyógymódokkal megtámogatva mindössze pár napra volt szükségem a gyógyuláshoz, most ugyanez lehet, hogy beletelik egy hétbe is. De hidd el, megéri hagyni egy kis időt a testednek, hogy működésbe léptethesse azokat a jól kiképzett, harcedzett fehérvérsejteket, hogy minden egyes, sikerrel megvívott csatával tovább erősítsék a szervezeted természetes ellenálló képességét! Meeting jövő héten is lesz, a szülinapost utólag is fel lehet köszönteni, a barátaid pedig akkor is szeretni fognak, ha ezúttal mégsem tudod vendégül látni őket.

Anyukám bombabiztos immunerősítő módszere

  • reggel, délben, este 1-1 gerezd fokhagyma (mindenkit távol tart majd tőled, de szerencsére a kórokozók se szeretik),
  • kamilla+hársfa+csipkebogyó tea (langyosra hűtve, mézzel, citrommal),
  • lándzsásútifű-szirup, ha köhögsz,
  • gyömbér frissen reszelve (mézzel elkeverve pl. nem olyan borzasztó),
  • mindennap egy alma (mert az orvost távol tartja, nem hülyeség).

+ 1 tipp: a pihenés

A sok pihenés lehetőséget ad a szervezetnek arra, hogy felvegye a küzdelmet a megfázással. A szokásos életvitel mellett az immunrendszer nehezebben tudja leküzdeni a kórokozókat, ráadásul a beteg továbbterjesztheti a fertőzést embertársai körében. A tünetek fellépésekor szakítsunk időt a betegségre, mert így végül magunknak nyerünk időt!

search icon