Hogyan védjük meg kedvenceinket az éghajlatváltozás negatív hatásaitól?
Hogyan védjük meg kedvenceinket az éghajlatváltozás negatív hatásaitól?

A klímaváltozás, illetve annak negatív következményei nem csak minket, illetve természeti környezetünket viseli meg, de háziállatainkra sincs túl jó hatással. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora erre a problémára hívja fel a figyelmet, illetve segít a társállat-tulajdonosoknak, hogy tisztában legyenek a legfontosabb tudnivalókkal és megtalálják a probléma ideális megoldását.

A Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés kutatása rávilágított arra, hogy a háziállatainkat veszélyeztető külső élősködők egyre nagyobb problémát jelentenek. Míg jelentős részük korábban inkább csak a melegebb hónapokban veszélyeztetett, addig a kullancsok, a bolhák, a lepkeszúnyogok és a szúnyogok már szinte az év bármely szakában okozhatnak galibát.

Az éghajlatváltozás hatására megemelkedett a kullancsok száma, mely társállataink szempontjából egész évben jelentős kockázatot jelent. Továbbá új kullancsfajok is elterjedtek Európában, amelyek térségünkben korábban nem ismert kórokozók okozta betegségeket okoznak.

– hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

Mi tudunk tenni kedvenceink védelmében?

Rendszeresen történjen a bolha- és kullancs-elleni kezelés!

Egyre inkább érdemes megfontolni, hogy egész évre kiterjesszük a külső élősködők elleni kezeléseket, ugyanis az szeszélyes, gyakran évszaktól függetlenül szokatlanul meleg időjárás kedvez a kártevőknek.

Legyünk naprakészek!

A hatékony élősködő-ellenes kezeléshez nem csak háziállataink egészségi állapotát fontos ismernünk, de tisztában kell lennünk a lakóhelyünk környékén előforduló kockázatokkal is. Ehhez részletesen ismernünk kell közvetlen környezetünket, és biztosítanunk kell, hogy információink megbízható forrásból származzanak.

Igazítsuk az időjáráshoz a napközbeni sétáinkat

Habár kedvenceink szüksége van a mozgásra, szélsőséges időben vegyük fontolóra, hogy csökkentjük kültéri tevékenységeinket. Hőhullám idején például érdemesebb lehet kora reggelre vagy estére szervezni a nagyobb sétákat. Arra is figyeljünk nagyon oda, hogy állataink mindig legyen lehetősége inni friss és hideg vizet. Nem csak otthonunkban, de a séták és a szabadtéri játék ideje alatt is!

Ha a társállat-tulajdonosok szeretnék megóvni kedvenceiket az élősködőktől, akkor fontos, hogy szakértői segítséget kérjenek. Az állatorvos a házikedvencek egészségi állapota és aktuális környezete alapján egyedi megoldást ajánl. Ha a tulajdonosok saját maguk kezelik kedvenceiket az internetről gyűjtött információk alapján, úgy előfordulhat, hogy ilyen esetekben veszélyeztetik kedvenceik egészségét.

– tette hozzá Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

A Protect Our Future Too weboldalán további fontos információkat találhatunk azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása van az éghajlatváltozásnak, illetve a megemelkedett hőmérsékletnek házikedvenceink egészségére és jóllétére.

search icon