A melegben megváltozik a kullancsok viselkedése
A melegben megváltozik a kullancsok viselkedése

Egy friss kutatás azt derítette ki, hogy magasabb hőmérsékleten nagyobb valószínűséggel csípi meg a kullancs az embert. Mivel több kullancsfaj is terjeszt halálos betegségeket, ez komoly veszélyeket hordoz.

Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk (itt és itt), egyre többen figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás és a természetrombolás a járványok gyakoriságát is meg fogja emelni.

Egy az Egyesült Államokban honos, és elsősorban kutyákon élősködő kullancsfaj 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a négylábúak helyett az embert, ha a hőmérséklet több mint 37 Celsius-fok, és ami nagyobb baj, hogy ez a kullancs okozza a Sziklás-hegységi foltos lázat (RMFS), mely akár halálhoz is vezethet.

A Davis School of Veterinary Medicine kutatója, Laura Backus szerint:

A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, és ez már egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy több kullancs fog az emberekbe csípni. Ez egyre nagyobb probléma lesz.

A probléma már a statisztikai adatokban is jól kirajzolódik, hiszen az Egyesült Államokban az RMFS esetek száma 2000-ben még kevesebb mint 500 volt, 2017-ben viszont már több mint 6200, míg az összes kullancsok által okozott megbetegedés 2004-ről 2018-ra a duplájára, 48 000-re emelkedett.

Forrás: vg.hu

search icon