A csodatevő dióolaj

A csodatevő dióolaj
A csodatevő dióolaj

Sokan nem tudják, de bőrfelületek regenerálására és idegrendszeri problémák kezelésére az egyik leghatékonyabb természetes gyógyír a vértisztító hatású dióolaj. Az erdélyi Berze Albert egy balesete során tapasztalta meg a hidegen sajtolt, natúr dióolaj jótékony hatásait. A dióolajat saját maga állította elő, majd a piaci igényeknek eleget téve, pozitív tapasztalataira alapozva, felépített egy vállalkozást.

Előbb magán, majd másokon segített

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum rézfúvós tanára egy szerencsétlen baleset miatt jutott el a dióolaj jótékony hatásainak felfedezéséig. Két hónapot feküdt a kórház rehabilitációs részlegén, amikor volt ideje olvasni a természetes bőrápolásról, így talált rá a dióolajra, amely rövid távon enyhítheti a fájdalmait, hosszú távon pedig regenerálhatja a bőrét. „2014 őszén volt egy gázrobbanásos balesetem, aminek következtében másodfokú égési sérüléseket szenvedtem a lábaimon térdtől lefelé, a kezeimen és az arcomon. Akkor még nem volt olyan elterjedt a piacon a dióolaj, külföldről kellett volna beszerezzem, ezért arra gondoltam, hogy megpróbálom magam előállítani” – emlékszik vissza. Kezdetben egy kézi présgépet vásárolt, ezen készült az első dióolaj, amelyet a felépüléséhez használt. A gyulladáscsökkentő olaj gyorsan helyrehozta az égési sebeket, rugalmassá tette a bőrét. Azóta a lábain és a bal kezén teljesen visszaszíneződtek a bőrpigmentek, és eltűntek a baleset nyomai, csak a jobb kezén maradtak meg a hegek, amit a legjobban érhetett a láng.

Dióolaj
Fotó: Canva

Úgy gondolta, meg kell osztania másokkal is a tapasztalatait és a dióolaj jótékony hatásait. Kezdetben nem volt célja a vállalkozás létrehozása, ajándékként kezdett terjedni az olaj a barátai, ismerősei körében. Miután egyre többen szerettek volna hozzájutni a dióolajhoz, kénytelen volt átalakítani a kézi présgépét gépi hajtásúvá a termelési kapacitás növelése érdekében. A nagy áttörés a vállalkozás elindításában a balesete után 8–9 hónappal történt, amikor az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége hirdetett egy négy hónapos intenzív tanfolyamot, amelynek keretében elsajátította a vállalkozás alapításának, működtetésének alapelveit. Végül 2017-ben abban a reményben, hogy vállalkozása hosszú távon élni fog, bejegyezte a céget, és beszerzett két ipari présgépet is. 

Mire figyeljünk, amikor dióolajat vásárolunk?

Berze Albert hiányolja, hogy a vállalkozások nem írják rá a termékekre a pontos elkészítési technológiát. „A hidegen préselés elég tág fogalom, mert 100 fok alatt minden hidegen sajtolásnak számít. Az olaj minősége a különböző folyamatok alatt megváltozik, például ha pörköljük a nyersanyagot, intenzívebb lesz az olaj íze, de a nagy hő hatására a hatóanyagok egy része kipárolog” – magyarázza. Emellett vannak különbségek a szűrési technológiák között is. Ha hidegen sajtolt is, a tiszta, nagyon vékony állagú olajból hiányoznak a rostok, amelyek a dióolaj hatékonyságában játszanak nagy szerepet. Albert 20–30 dióolaj ízét, színét és illatát hasonlította össze piackutatása során, és meglepődve tapasztalta a nagyon eltérő különbségeket: „Két vonal tisztult le a dióolaj minősége kapcsán: van a gasztró olaj, amelynek intenzív íze van, de hidegen sajtolják, és van a natúr dióolaj, amelyben benne marad a hatóanyag nagy része. Én azt is feltüntetem a címkén, hogy szűretlen. És figyelek nagyon a hőfokra is, hogy ne menjek 50–60 fok fölé, és nem adok hozzá különböző adalékanyagokat.” A Berze-olajat éppen ezért többnyire gyógyászati célokra vásárolják, de gasztró olajként is fel lehet használni. Nem annyira intenzív az íze, de megmarad benne a természetes, lágy dióíz. 

Berze Albert

A vállalkozó szerint a dió olyan, mint a bor: a minősége függ a csapadéktól, a napfény mennyiségétől, de ő hozzávetőlegesen egy kiló dióból 150–200 milliliter magas minőségű olajat tud kipréselni, és a minőség megtartása érdekében szigorúan csak egyszer sajtolja ki az alapanyagot.

Külső és belső problémák kezelésére

„A dióolajban rengeteg telített és telítetlen zsírsav van, főleg Omega 3, 6 és 9. Magas az E-vitamin-tartalma, ami a bőrfelületek regenerálása miatt kulcsfontosságú. Ezenkívül A- és B-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, és ásványi anyagokban, magnéziumban, cinkben is gazdag. A linolsavtartalma miatt pedig – amelyből a szervezet lecitint von ki – nagyon jó agyserkentő is. Idegrendszeri problémák kezelésére is kiváló, és erős vértisztító hatása is van” – sorolta a dióolaj jótékony hatásait Albert. Az olajokat belsőleg reggel, éhgyomorra érdemes elfogyasztani. 

Van kozmetikai célú felhasználásra is egy termékük, dióolaj-méhviasz-keverék. A méhviasz természetes védőanyag az ultraibolya-sugarakkal szemben, antibakteriális hatású, az olaj pedig táplálja a bőrt, így a kettő kombinációja kiváló bőrápoló. 

Környezettudatosság és zero waste szemlélet

„Erdély nagy diótermő vidék, ezért főként gazdáktól, őstermelőktől szerzem be az alapanyagot” – mondja Albert. Az udvarhelyi laborukban az olajok kizárólag dióból készülnek. A hidegen préseléssel „agyagos, latyakos” olajat kapunk, amely a leülepedést követően választható szét a tiszta olajra és a megmaradó diópépre. Felesleges hulladék nem keletkezik a préselés nyomán, a diópép értékes anyag, felhasználható süteményekbe cukrászati kellékként. A másik melléktermék a dióliszt, amely olajmentes dióbél, gluténmentes liszt, táplálékkiegészítőként felhasználható akár palacsintákba, shake-ekhez. „Az olajmentes dióbél-granulátumot köves malomban őröljük meg, átrostáljuk, ebből lesz a gluténmentes dióliszt. Már a vállalkozás felépítésekor tervben volt a melléktermék felhasználása. Az őrléstől függ a liszt illata, az íze és a színe, ezért választottam a köves malmos őrlést, mert lassú fordulaton megmarad az olajmentes dióbél hatóanyaga. Süteményekhez legalkalmasabb más lisztekkel összekeverve használni, palacsintához vagy muffinhoz nagyon ízletes.

Zöld dió
Fotó: Canva

Új termékek a láthatáron

Berze Albert mindig kiemelten figyel a vásárlók visszajelzéseire, ezért két-három új terméket is szeretne piacra dobni még ebben az évben. Készül permetezőolaj, mert van, aki ugyan nagyon szereti a krémünket, de az olajat szeretné tisztán használni masszázshoz vagy hajtőápolásra. „Tervezünk zselatinkapszulás olajat is. Már beszereztük az előállításához szükséges gépet, és elkészült a prototípus, amely jelenleg hő-, fény- és mozgásteszt alatt áll. A tesztek után az engedélyeket kell beszerezni, mivel a zselatinkapszulák már a táplálékkiegészítők kategóriájába tartozik.”

A termékek jelenleg viszonteladóktól szerezhetők be, Székelyudvarhelyen két üzletben és ezek weboldalain, Csíkszeredában három üzletben, Marosvásárhelyen, Csíkszentdomokoson, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is. Most készül a webshopunk, készülnek a termékek leírásai, az oldal hamarosan aktív lesz. „Idén fogom teljesen abbahagyni a Nagy István Művészeti iskolában az oktatást, mert öt év távlatából rájöttem, hogy másképp nem fog növekedni a vállalkozásom, pedig van benne potenciál. Igaz, sokan még nem is hallottak a dióolajról, még tanítani kell a vásárlókat. Ez hosszú folyamat, de be fog érni a munka gyümölcse.”

search icon