A dió titkai

A dió titkai
A dió titkai

A dió az egyik legkedveltebb őszi-téli gyümölcsünk, a karácsonyi süteményeket sem lehet elképzelni nélküle. De nézzük meg, miként védekezhetünk a dióburok-fúrólégy ellen, hogyan komposztálhatjuk a diófa leveleit, és mi mindenre jók a dió részei!

Emlékszem, hogy amikor kisgyerek voltam, állt egy diófa a nyaralónk előtt, amit még nagyapám ültetett – az unokáinak, mivel annyira lassan nő. Emellett még az is rendkívül változó, hogy melyik évben mennyit terem. Mégis vannak országok, ahol ennek ellenére akár több száz hektáros diófaültetvények vannak, mint például Kirgizisztánban.

Hazánkban erre nincs lehetőség, arra azonban igen, hogy magunk is hozzájussunk mindahhoz, amit egy diófa adhat. Mert nem csak a termés a lényeg! A dió leveleit régen gyulladáscsökkentésre használták, mivel csersavtartalma igen nagy. Fája rendkívüli bútoralapanyag, főleg belső, sötét színű gesztje. Az érett, fáról lehulló termés barna héja pedig hajfestésre is alkalmas!

A még éretlen zöld dióból készül a legeslegfinomabb pálinka.

A dió metszése

Nagyon fontos, a dió kivétel, tavasszal nem metsszük meg, mert ilyenkor túl nagy a növényben az úgynevezett turgornyomás (a nedvek nyomása). A diót csak nyár végén, szeptember elején lehet metszeni. Ha ezt tavasszal tennénk, a növény túl sok nedvet veszítene, és félő, hogy a metszést nagyon megsínylené. Ha ritkítani akarjuk, ezt még ősszel tegyük meg! Minél távolabb vagyunk a tavaszi vegetáció indulásától, annál biztonságosabb a metszés, mert ilyenkor a legalacsonyabb a fában a nyomás.

A dióburok-fúrólégy elleni védekezés

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az egyre terjedő dióburok-fúrólégy ellen hogyan védekezhetünk. Az Agrárszektor cikke szerint a rovar lárvája a földben telel át, ahova a fertőzött és a földre hullott dióval jut. Épp ezért kiemelten fontos, hogy dióhullás idején megpróbáljuk megakadályozni a talajba jutásukat. A dióhullás időszakában érdemes valamilyen talajtakarást végezni a fák alatt: mulcsozni vagy fóliával takarni; eközben a lehullott diókat a lehető leggyorsabban próbáljuk felszedni!

diófúró légy lárva
dióburok-fúrólégy
A dióburok-fúrólégytől elfeketedett dióban jól látszanak a lárvák.
diófúró légy
dióburok-fúrólégy
Kifejlett dióburok-fúrólégy
Fotó: agroinform

Ne félj a diólevelektől!

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a diófák leveleivel azonkívül, hogy elégetik, nem lehet kezdeni semmit a bennük található méreganyag miatt. Ez azonban a lehető legrosszabb, amit tehetünk, ráadásul sok esetben tilos is.

A diófa levelében a juglon nevű anyag található meg nagyobb mennyiségben, amely egy aromás vegyület. Allelopátiás tulajdonsága gátolja más növények növekedését és csírázását, azonban ez messze nem annyira erős hatás, mint amilyennek a közhiedelem tartja: a diófa alatt is van bőven élet!

diólevél komposztálás
A diólevél is komposztálható
Fotó: www.youtube.com

Ráadásul az anyag néhány hónap alatt teljesen lebomlik, így a leveleket lényegében a többi falevélhez hasonló módon hasznosíthatjuk a kertünkben. Ahogy Megyeri Szabolcs kertész mondja a diólevélről: „kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetén – mondjuk koros, nagy termetű fáról lehulló lombnál – a leveleket már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig a már meglévő komposztunk barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet”.

Jó gyűjtögetést!

search icon