Befolyásolta az aszály az idei szőlőtermést?
Befolyásolta az aszály az idei szőlőtermést?

Az idei forró és aszályos év befolyásolta-e a hazai borászati szektort? Mennyire érzékelik a klímaváltozás hatásait a gazdák? Hogyan tudnak védekezni? A szárazság következményei miképpen jelennek meg az árakban? Dr. Molnár Péter borász, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke válaszolt kérdéseinkre.

A szüreti időszak kellős közepén tartunk. Tokajban a korai fajták szedése már két hete megkezdődött, a késeiek még a tőkéken vannak. Már lehet következtetni, hogy a példátlan szárazság és a hőhullámok miként befolyásolták az idei termést és a 2022-es évjárat borait.

Milyen terméssel lehet számolni az aszály ellenére?

A csapadékviszonyokat nézve az ország nyugati és keleti része különböző. A Dunántúl több csapadékot kapott, mi itt Tokaj-hegyalján az elmúlt 120 év legszárazabb évével szembesültünk. Az ez évi csapadékmennyiség most jár 250 mm környékén, ami azért szembetűnő, mert máskor 500 mm is szokott lenni. És nemcsak a nyár, hanem a tél is száraz volt, így ott tartunk, hogy az elmúlt két évet tekintve lassan egy évnyi csapadék hiányzik.

Mindezek ellenére, valamint talajaink jó nedvességtartó képességének, az egyedi mikroklímánknak, illetve a szőlő mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően az idősebb ültetvények kevésbé kiszolgáltatottak az aszálynak. Egy fiatalabb telepítés, mondjuk egy sziklapados, sekélyebb termőrétegű dűlőben jobban küszködik az aszály miatt.

szüret 
aszály
A szüreti időpontok korábban vannak, mint máskor, de ennek nincs minőséget befolyásoló hatása.

A szüret időpontját hogyan befolyásolja a melegedő száraz idő?

Összességében nagyon meleg volt az idei év, ami az érést és így a szüretet is előrébb hozta. Már javában zajlik a korai fajták szedése, és megkezdődött a késői érésű fajták közül is a száraz borok alapanyagául szolgáló szőlő szürete is. Sárga muskotállyal kezdtünk, jelenleg a Furmint és a Hárslevelű szedése zajlik.

Milyen minőségű lesz az idei szőlőtermés?

Azt szoktam mondani, hogy nyugtával dicsérd a napot. Még nincs bent minden termésünk, a tradicionális édes tokaji borok miatt novemberig is eltart a szüret. A következő hetek időjárása is befolyásolja az idei termésünket.

A szüret időpontjának előrébb kerülése az utóbbi években jellemző tendencia. Ez nem probléma, fontos a szüret időpontjának jó megválasztása. Kiváló szőlőket szedünk, nagyon zamatosak a szemek, így gazdag ízvilágú borokat várunk.

Mennyiség tekintetében idén mire számítanak?

Ezt csak a szüret végeztével tudjuk megmondani, de az tény, hogy az aszály következtében mennyiségi csökkenés várható. Sok esetben a növény nem tudta kinevelni a termést, ha a fürtszám meg is van, a bogyók kisebb méretűek. Ebből adódóan a 2022-ben betakarított mennyiség kevesebb lesz, de úgy fest, hogy igen jó minőségű.

szüret aszály
A csapadékhiány meglátszik a termésen, a szőlő nem tudta az átlagos volument kinevelni.

Az árakon ezt érezni fogjuk?

Mivel a termeléshez szükséges minden anyag drágul, és kevesebb szőlőt szüretelünk, ez minden bizonnyal áremelkedéshez vezet. Pontos százalékokat nem lehet mondani, ez fajtánként, területenként, sőt borászatonként is eltérő lehet. Elképzelhető, hogy egyes pincészetek nem emelnek árat, máshol pedig csak úgy tudnak majd gazdaságosan üzemelni, ha jelentős áremelkedés lesz.

Mennyire áll ellen a tokaji régió a klímaváltozásnak?

A tokaji szőlészet és borászat, a borkultúránk legalább 1000 éves múltra vezethető vissza. Tavaly megünnepeltük, hogy 450 éves a tokaji aszú első írásos említése. Az évszázadok alatt elődeink tökéletesítették a növények alkalmazkodási képességét, mi ezt próbáljuk tovább vinni. Fajtáink karaktere, mikroklímánk és talajaink is jó alapot kínálnak a változásokhoz való alkalmazkodáshoz.  

Magyarország sokáig a szőlőtermesztés északi határán helyezkedett el. Ma már ez a határ a globális felmelegedés miatt északabbra tolódott. A szüretek időpontján mindenki érzi a klímaváltozást, de a dűlők fekvésében, a talajainkban és az ellenálló fajtáinkban akkora a tartalék, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változáshoz.

Egy tanulmány szerint a mostani rizlingalanyok 30 év múlva már nem fognak megélni a jelenlegi területeken. Ezért is lényeges a nemesítés.
Forrás: qubit.hu

Mit tud tenni a gazda a melegedő klíma ellen?

A pincészeteknél és a Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is figyeljük és kutatjuk a globális felmelegedés hatását és a rá adható válaszokat. Sokat tehetsz a szőlőért. Számít, hogyan neveled, milyen művelésmódokat használsz, a zöldmunkával is lehet ellensúlyozni a természeti tényezőket.

Fontos a borászati cél, a termesztés jól tervezhető. A száraz borokhoz ép, töppedés nélküli fürtökre van szükségünk. A változást az is mutatja, hogy korábban bevett szokás volt, hogy zöldmunkában eltávolítottuk a leveleket a fürtök elől, hogy több nap érje őket, és jobban érjenek. Manapság ennek épp az ellenkezője történik. A magas UV-sugárzástól törekszünk minél jobban védeni a fürtöket.

Az aszúképződéshez az ültetvényben fontos a megfelelő páratartalom. Egy jobban párásodó dűlőben elegendő keskenyebb lombfalat nevelni, de egy kitettebb, szikárabb területen vastagabb lombfalra van szükség a kellő páratartalom eléréséhez.

Tudtad?
Az aszúsodás folyamatát a botritisz gomba végzi, amely több növényt is megfertőzhet. Egyáltalán nem mindegy, mikor támad a botritisz. Ha az éretlen szemeket fertőzi meg, akkor káros szürkerothadás jelentkezik. Ha azonban a gomba a már érett fürtön telepszik meg – hála a változékony esős, illetve száraz időnek –, beindul a nemes rothadás folyamata. Ennek köszönhetjük az aszút és a szamorodnit.

Az aszúsodás érzékeny folyamatára hogyan hat a melegedés?

Az aszúsodás különleges folyamat, nem érzékelünk alapvető változást a folyamatban. A Zemplén hegyeinek védelmében fekvő ültetvényeken a Bodrog és a Tisza, valamint ezek árterének magas páratartalma stabil mikroklímát alakít ki. Már szeptemberben szép érettek a szemek, és ha a szeptemberi eső megrepeszti a szemeket, majd a botritisz megfertőzi őket, beindul a nemes töppedés.

Milyen jövő előtt áll a magyar szőlő- és borágazat?

A világ ízlése a könnyebb, száraz fehérborok felé mozdul el, ami jó lehetőség Magyarország számára. Már több éve elkezdődött a tokaji száraz borok felértékelődése. A furmint jó fajta, kiváló száraz borokat lehet belőle készíteni, szépek a savai, és jól visszaadja a területi sajátosságokat. A késői szüretelésű szamorodni- és aszúboraink jó egyensúlyúak, elegánsak és egyediek. A piac e speciális szegmensében Tokaj adottságai és lehetőségei különlegesek, a világon talán a legalkalmasabbak természetes édes borok készítésére.

Az új piaci helyzet is nekünk kedvez. Jelenleg kiemelt figyelmet kapnak a helyi fajták. Az emberek keresik azokat a borokat, amelyek máshol nem érhetőek el. Ezért fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a belföldi kulturált borfogyasztás népszerűsítésén túl nyitni kell a külföldi piacok felé. Versenyben vagyunk, kiugrási lehetőséget látok az olyan hazai különlegességek számára, mint a tokaji borok.

borító: borespiac.hu

search icon