Az idei forrĂł Ă©s aszályos Ă©v befolyásolta-e a hazai borászati szektort? Mennyire Ă©rzĂ©kelik a klĂmaváltozás hatásait a gazdák? Hogyan tudnak vĂ©dekezni? A szárazság következmĂ©nyei mikĂ©ppen jelennek meg az árakban? Dr. Molnár PĂ©ter borász, a Tokaji HegyközsĂ©gi Tanács elnöke válaszolt kĂ©rdĂ©seinkre.
A szüreti időszak kellős közepén tartunk. Tokajban a korai fajták szedése már két hete megkezdődött, a késeiek még a tőkéken vannak. Már lehet következtetni, hogy a példátlan szárazság és a hőhullámok miként befolyásolták az idei termést és a 2022-es évjárat borait.
Milyen terméssel lehet számolni az aszály ellenére?
A csapadĂ©kviszonyokat nĂ©zve az ország nyugati Ă©s keleti rĂ©sze kĂĽlönbözĹ‘. A DunántĂşl több csapadĂ©kot kapott, mi itt Tokaj-hegyalján az elmĂşlt 120 Ă©v legszárazabb Ă©vĂ©vel szembesĂĽltĂĽnk. Az ez Ă©vi csapadĂ©kmennyisĂ©g most jár 250 mm környĂ©kĂ©n, ami azĂ©rt szembetűnĹ‘, mert máskor 500 mm is szokott lenni. És nemcsak a nyár, hanem a tĂ©l is száraz volt, Ăgy ott tartunk, hogy az elmĂşlt kĂ©t Ă©vet tekintve lassan egy Ă©vnyi csapadĂ©k hiányzik.
Mindezek ellenĂ©re, valamint talajaink jĂł nedvessĂ©gtartĂł kĂ©pessĂ©gĂ©nek, az egyedi mikroklĂmánknak, illetve a szĹ‘lĹ‘ mĂ©lyre hatolĂł gyökĂ©rzetĂ©nek köszönhetĹ‘en az idĹ‘sebb ĂĽltetvĂ©nyek kevĂ©sbĂ© kiszolgáltatottak az aszálynak. Egy fiatalabb telepĂtĂ©s, mondjuk egy sziklapados, sekĂ©lyebb termĹ‘rĂ©tegű dűlĹ‘ben jobban kĂĽszködik az aszály miatt.
A szüret időpontját hogyan befolyásolja a melegedő száraz idő?
Ă–sszessĂ©gĂ©ben nagyon meleg volt az idei Ă©v, ami az Ă©rĂ©st Ă©s Ăgy a szĂĽretet is elĹ‘rĂ©bb hozta. Már javában zajlik a korai fajták szedĂ©se, Ă©s megkezdĹ‘dött a kĂ©sĹ‘i Ă©rĂ©sű fajták közĂĽl is a száraz borok alapanyagául szolgálĂł szĹ‘lĹ‘ szĂĽrete is. Sárga muskotállyal kezdtĂĽnk, jelenleg a Furmint Ă©s a Hárslevelű szedĂ©se zajlik.
Milyen minőségű lesz az idei szőlőtermés?
Azt szoktam mondani, hogy nyugtával dicsérd a napot. Még nincs bent minden termésünk, a tradicionális édes tokaji borok miatt novemberig is eltart a szüret. A következő hetek időjárása is befolyásolja az idei termésünket.
A szĂĽret idĹ‘pontjának elĹ‘rĂ©bb kerĂĽlĂ©se az utĂłbbi Ă©vekben jellemzĹ‘ tendencia. Ez nem problĂ©ma, fontos a szĂĽret idĹ‘pontjának jĂł megválasztása. KiválĂł szĹ‘lĹ‘ket szedĂĽnk, nagyon zamatosak a szemek, Ăgy gazdag ĂzvilágĂş borokat várunk.
MennyisĂ©g tekintetĂ©ben idĂ©n mire számĂtanak?
Ezt csak a szĂĽret vĂ©geztĂ©vel tudjuk megmondani, de az tĂ©ny, hogy az aszály következtĂ©ben mennyisĂ©gi csökkenĂ©s várhatĂł. Sok esetben a növĂ©ny nem tudta kinevelni a termĂ©st, ha a fĂĽrtszám meg is van, a bogyĂłk kisebb mĂ©retűek. EbbĹ‘l adĂłdĂłan a 2022-ben betakarĂtott mennyisĂ©g kevesebb lesz, de Ăşgy fest, hogy igen jĂł minĹ‘sĂ©gű.
Az árakon ezt érezni fogjuk?
Mivel a termeléshez szükséges minden anyag drágul, és kevesebb szőlőt szüretelünk, ez minden bizonnyal áremelkedéshez vezet. Pontos százalékokat nem lehet mondani, ez fajtánként, területenként, sőt borászatonként is eltérő lehet. Elképzelhető, hogy egyes pincészetek nem emelnek árat, máshol pedig csak úgy tudnak majd gazdaságosan üzemelni, ha jelentős áremelkedés lesz.
Mennyire áll ellen a tokaji rĂ©giĂł a klĂmaváltozásnak?
A tokaji szĹ‘lĂ©szet Ă©s borászat, a borkultĂşránk legalább 1000 Ă©ves mĂşltra vezethetĹ‘ vissza. Tavaly megĂĽnnepeltĂĽk, hogy 450 Ă©ves a tokaji aszĂş elsĹ‘ Ărásos emlĂtĂ©se. Az Ă©vszázadok alatt elĹ‘deink tökĂ©letesĂtettĂ©k a növĂ©nyek alkalmazkodási kĂ©pessĂ©gĂ©t, mi ezt prĂłbáljuk tovább vinni. Fajtáink karaktere, mikroklĂmánk Ă©s talajaink is jĂł alapot kĂnálnak a változásokhoz valĂł alkalmazkodáshoz.
Magyarország sokáig a szĹ‘lĹ‘termesztĂ©s Ă©szaki határán helyezkedett el. Ma már ez a határ a globális felmelegedĂ©s miatt Ă©szakabbra tolĂłdott. A szĂĽretek idĹ‘pontján mindenki Ă©rzi a klĂmaváltozást, de a dűlĹ‘k fekvĂ©sĂ©ben, a talajainkban Ă©s az ellenállĂł fajtáinkban akkora a tartalĂ©k, hogy kĂ©pesek vagyunk alkalmazkodni a változáshoz.
Mit tud tenni a gazda a melegedĹ‘ klĂma ellen?
A pincĂ©szeteknĂ©l Ă©s a Tokaji SzĹ‘lĂ©szeti Ă©s Borászati KutatĂłintĂ©zetben is figyeljĂĽk Ă©s kutatjuk a globális felmelegedĂ©s hatását Ă©s a rá adhatĂł válaszokat. Sokat tehetsz a szĹ‘lĹ‘Ă©rt. SzámĂt, hogyan neveled, milyen művelĂ©smĂłdokat használsz, a zöldmunkával is lehet ellensĂşlyozni a termĂ©szeti tĂ©nyezĹ‘ket.
Fontos a borászati cĂ©l, a termesztĂ©s jĂłl tervezhetĹ‘. A száraz borokhoz Ă©p, töppedĂ©s nĂ©lkĂĽli fĂĽrtökre van szĂĽksĂ©gĂĽnk. A változást az is mutatja, hogy korábban bevett szokás volt, hogy zöldmunkában eltávolĂtottuk a leveleket a fĂĽrtök elĹ‘l, hogy több nap Ă©rje Ĺ‘ket, Ă©s jobban Ă©rjenek. Manapság ennek Ă©pp az ellenkezĹ‘je törtĂ©nik. A magas UV-sugárzástĂłl törekszĂĽnk minĂ©l jobban vĂ©deni a fĂĽrtöket.
Az aszúképződéshez az ültetvényben fontos a megfelelő páratartalom. Egy jobban párásodó dűlőben elegendő keskenyebb lombfalat nevelni, de egy kitettebb, szikárabb területen vastagabb lombfalra van szükség a kellő páratartalom eléréséhez.
Tudtad?
Az aszúsodás folyamatát a botritisz gomba végzi, amely több növényt is megfertőzhet. Egyáltalán nem mindegy, mikor támad a botritisz. Ha az éretlen szemeket fertőzi meg, akkor káros szürkerothadás jelentkezik. Ha azonban a gomba a már érett fürtön telepszik meg – hála a változékony esős, illetve száraz időnek –, beindul a nemes rothadás folyamata. Ennek köszönhetjük az aszút és a szamorodnit.
Az aszúsodás érzékeny folyamatára hogyan hat a melegedés?
Az aszĂşsodás kĂĽlönleges folyamat, nem Ă©rzĂ©kelĂĽnk alapvetĹ‘ változást a folyamatban. A ZemplĂ©n hegyeinek vĂ©delmĂ©ben fekvĹ‘ ĂĽltetvĂ©nyeken a Bodrog Ă©s a Tisza, valamint ezek árterĂ©nek magas páratartalma stabil mikroklĂmát alakĂt ki. Már szeptemberben szĂ©p Ă©rettek a szemek, Ă©s ha a szeptemberi esĹ‘ megrepeszti a szemeket, majd a botritisz megfertĹ‘zi Ĺ‘ket, beindul a nemes töppedĂ©s.
Milyen jövő előtt áll a magyar szőlő- és borágazat?
A világ ĂzlĂ©se a könnyebb, száraz fehĂ©rborok felĂ© mozdul el, ami jĂł lehetĹ‘sĂ©g Magyarország számára. Már több Ă©ve elkezdĹ‘dött a tokaji száraz borok felĂ©rtĂ©kelĹ‘dĂ©se. A furmint jĂł fajta, kiválĂł száraz borokat lehet belĹ‘le kĂ©szĂteni, szĂ©pek a savai, Ă©s jĂłl visszaadja a terĂĽleti sajátosságokat. A kĂ©sĹ‘i szĂĽretelĂ©sű szamorodni- Ă©s aszĂşboraink jĂł egyensĂşlyĂşak, elegánsak Ă©s egyediek. A piac e speciális szegmensĂ©ben Tokaj adottságai Ă©s lehetĹ‘sĂ©gei kĂĽlönlegesek, a világon talán a legalkalmasabbak termĂ©szetes Ă©des borok kĂ©szĂtĂ©sĂ©re.
Az Ăşj piaci helyzet is nekĂĽnk kedvez. Jelenleg kiemelt figyelmet kapnak a helyi fajták. Az emberek keresik azokat a borokat, amelyek máshol nem Ă©rhetĹ‘ek el. EzĂ©rt fontosnak tartom hangsĂşlyozni, hogy a belföldi kulturált borfogyasztás nĂ©pszerűsĂtĂ©sĂ©n tĂşl nyitni kell a kĂĽlföldi piacok felĂ©. Versenyben vagyunk, kiugrási lehetĹ‘sĂ©get látok az olyan hazai kĂĽlönlegessĂ©gek számára, mint a tokaji borok.
borĂtĂł: borespiac.hu