Évente egy százalékkal vetheti vissza a magyar gazdaságot az aszály
Évente egy százalékkal vetheti vissza a magyar gazdaságot az aszály

Az Európában és hazánkban is egyre gyakoribb természeti katasztrófák jelentős hatással vannak a gazdaságra. A brit Cambridge Econometrics kutatócég adatelemzése megmutatja, melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában.

A hőhullámok, hurrikánok és a tengerszint hirtelen megemelkedése globálisan az éves GDP 1-3 százaléka közötti átlagos gazdasági visszaesést okoz a brit kutatócég legfrissebb adatai szerint, de a helyi, régiós vagy az egyes szektorokra gyakorolt hatás ennél még nagyobb lehet.

Míg a hatások kisebbek az energia- és a turisztikai szektorban, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelentős károkat szenvednek el.

A gazdasági szektorok mellett az érintett országok köre is egyre bővül. Egy 2020-as tanulmány szerint másfél Celsius-fokos átlagos globális felmelegedéssel számolva a mediterrán országok évi 5-6 milliárd eurós gazdasági kárra számíthatnak csak az aszályok miatt, de a károk már a kontinentális éghajlat országaiban – így Magyarországon is – megjelennek, és várhatóan évente átlagosan 2,5 milliárd eurónyi gazdasági kiesést eredményeznek.

Térségünkben Romániában és Magyarországon okoznak a legnagyobb kárt a hőhullámok: keleti szomszédunknál évente másfél, míg hazánkban egyszázalékos GDP-kieséssel lehet számolni a jövőben a nagy meleg miatt.

A Cambridge Econometrics elemzése 1995-ig visszamenően vizsgálta az uniós országokban a természeti katasztrófák által okozott károkat. Az európai országok ebben az időszakban több mint 77 milliárd eurónyi kárt szenvedtek el természeti katasztrófák következtében. A teljes összegből 44 milliárd euró közvetlen, 33 milliárd euró pedig a közvetett kár.

(Forrás: infostart.hu Kép: pexels.com)

search icon