Búcsút inthetünk a diós bejglinek?
Búcsút inthetünk a diós bejglinek?

Az időjárás szokatlanul heves kilengései, a tavaszi fagy és az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása okán, idén a szokásos diómennyiségnek csupán a felét éri el a termés.

Az igen jelentős terméskiesés ellenére egyelőre a tavalyi árakon lehet hozzájutni mind a héjas dióhoz, mind a dióbélhez, azonban a diószezon novemberi indulásával, illetve a nemzetközi árak függvényében ez változhat. Az elemzők szerint aranyárban mérhetik idén karácsonykor a diót, a dióbél ára akár a 4000 forintot is meghaladhatja majd.

A diók hazai termőterülete az elmúlt tíz évben közel két és félszeresére nőtt. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar dió keresett exportcikk. A fő célországok nyugati szomszédunk mellett, Németország, Svájc és Nagy-Britannia.

Ezért is nagy probléma, hogy nem csak az évről-évre szélsőségesebb jelenségeket produkáló időjárás, de az Észak-Amerikából kontinensünkre került, erősen invazív dióburok-fúrólégy is nagy kártétellel bír. A kártevő, melynek lárvái a dióburok belsejében rágnak, elfeketítve azt és a dióhéjat is, 2011-ben tűnt fel először a nyugati határszélen, azóta pedig már a Dunát is átlépte kelet felé.

Legalább ennyire problémás egy szintén nemrégiben megjelent gombafaj, mely a termések szüret előtti rothadását idézik elő. A szakértők szerint a klímaváltozás hatására erősödtek fel ezek a fitopatogén gombák. Hatékony védekezés egyelőre nincs ellenük.

Forrás: agrarszektor.hu

search icon