Újabb bizonyíték a biodiverzitás fontosságára
Újabb bizonyíték a biodiverzitás fontosságára

A kínai Hainan-sziget mangrove erdeit vizsgáló kutatás szerint az erdő jóval több szén-dioxidot képes megkötni és több biomasszát termel, ha nagyobb a fajtadiverzitása.

A főképp a trópusokon előforduló mangrove erdők a legtöbb szenet elraktározni képes ökoszisztémák közé tartoznak, viszont ahogy már mi is beszámoltunk róla, az emberi tevékenység folytán egyre nagyobb veszélyben vannak és folyamatosan szorulnak vissza.

Világszerte, de különösen olyan fejlődő országokban, mint Kína, a mangrovék eltűntek vagy állapotuk súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben. Sürgősen helyre kell állítanunk a mangrove-erdőket, nem csak a biodiverzitás megőrzése, hanem a szén-dioxid-tárolási potenciál növelése érdekében is.

—mondta a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók a Hainan-szigeten kiterjedt terepmunkával gyűjtötték az adatokat. A keleti, jó állapotú mangrove erdő hektáronként átlagosan 537 tonna szenet tárolt, míg a sziget átlaga 328 tonna ami alig marad el a világátlagtól, amely 386 tonna. Összehasonlításképp, a magyar erdőkben a faállományban tárolt szénkészlet nagysága 71 t/ha.

A mangrovék pozitív tulajdonságai nem merülnek ki abban, hogy kiválóan raktározzák a szenet. Legalább ilyen fontos, hogy számos faj, főképp halak számára nyújtanak védett helyet a szaporodáshoz, tisztítják a vizeket és védik a partot az erős hullámoktól, viharoktól.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(phys.org)

search icon