Biomassza
Biomassza

A biomassza biológiai úton létrejövő szerves anyagok tömege, amely élő és elhalt állati és növényi szervezeteket foglal magában. Beletartoznak a lehullott falevelek, az összes – a szárazföldön és a vizekben található – élő és elpusztult élőlény teste, az emberek és az állatok összes biológiai mellékterméke, beleértve az ürüléket is.

Energetikai értelemben a biomassza megújuló, illetve megújítható szerves anyag, amelyet az energiatermelésben hasznosíthatunk. A biomasszának felhasználási mód, illetve halmazállapot szerint három fajtája van: az eltüzelhető, az elgázosítható és az üzemanyagként hasznosítható.

A biomassza-felhasználás egyre fontosabbá válik. Ennek hátterében az áll, hogy használatával kiválthatók a fosszilis energiahordozók, így közelebb kerülünk a fenntartható energiatermeléshez és -felhasználáshoz. A biomassza energetikai hasznosítása közel „szén-dioxid-semleges”. Ez azt jelenti, hogy felhasználása során annyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyit alapanyaga a növekedése során elnyelt.

Hazánkban a biomassza energetikai hasznosítása elsősorban erdőgazdasági és mezőgazdasági melléktermékekre jellemző, csak másodsorban használatosak kifejezetten erre a célra termesztett mezőgazdasági energianövények.

További szócikkek
search icon