Így védheted meg a napelemeket a jégesőtől

Így védheted meg a napelemeket a jégesőtől
Így védheted meg a napelemeket a jégesőtől

Az itthon is mind gyakoribb szélsőséges időjárási események, például a jégesők növekvő kockázatot jelentenek a napelemes rendszerekre. Bár bizonyos mértékig ellenállóak, és van rájuk garancia, egyre inkább egyéb kockázatkezelési megoldások is szükségesek.

Az éghajlati modellek az erős széllel és jégesővel járó, az idei nyáron is országszerte kipattanó heves zivatarok gyakoriságának és intenzitásának növekedését vetítik előre. A prognózisok egyelőre megközelítőleg sem képesek pontosan előre jelezni, hogy a vihartevékenység hosszú távon hogyan alakulhat térségünkben. Most még az sem egyértelmű, hogy bár így tűnik, a globális felmelegedés hatására vajon valóban egyre nagyobb jégdarabok hullanak-e a jégesők alkalmával. Mindenesetre a jégesők jelentette kockázat egyre hangsúlyosabb téma a naperőművek vonatkozásában.

A tulajdonosok és a biztosítók jégeső okozta kárai gyarapodnak, ami várhatóan már csak a naperőművek terjedése miatt is tartós trend lehet, ezért a jégesőkkel szembeni megelőző, proaktív megközelítés egyre inkább ajánlott nemcsak a napelemparkok, de a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek esetében is.

Jégesőteszten is meg kell felelniük a napelemeknek

A minőségi napelempaneleket általában úgy tesztelik és gyártják, hogy ellenálljanak az átlagos jégesőknek. A legtöbb gyártó a modulokat célzott jégesőtesztnek veti alá, melynek során egyebek mellett jégdarabokat, teniszlabdákat vagy vasgolyókat ejtenek/lőnek ki a modulokra 80 kilométer/órás sebességgel. A napelemek jégesővel szembeni ellenálló képességét elsősorban a külső üvegborítás vastagsága befolyásolja, amely az egyes modellek esetében eltérő lehet. A vastagabb üvegborítású panelek értelemszerűen kevésbé vannak kitéve az energiatermelést is csökkentő súlyosabb sérüléseknek.

A nevesebb gyártók edzett üveggel ellátott napelemei képesek ellenállni akár a nagyobb jégdarabokat szóró esőnek is, de a 3 centimétert meghaladó átmérőjű, nagyobb sebességgel zuhanó jég már a jobb minőségű rendszerekben is károkat okozhat, márpedig ennél jóval nagyobb méretű jeget hozó esőkre is van példa. A jégesők különböző súlyosságú sérüléseket tudnak okozni a napelemekben, de a modul belső komponensei, a napelemcellák és egyéb alkatrészek akkor is károsodhatnak, ha a külső repedések minimálisak vagy nincsenek.

A jégeső által a napelemekben okozott károk nemcsak biztonsági, tartóssági és esztétikai problémát jelentenek, hanem a napelemek teljesítményét is csökkenthetik. A napelemek a felületükön a jégeső hatására kialakuló repedések ellenére is képesek működni, de a károsodás mértékével arányosan romlik az energiatermelő képességük. Súlyosabb esetben akár teljes napelemparkok is működésképtelenné válhatnak.

A napelemek élettartama az időjárástól is függhet.
Kép: canva

Új fejlesztéseket ösztönöz a kockázat növekedése

Az esetleges károk csökkentése gyakran extra beruházásokat tesz szükségessé, de a kockázat növekedésére tekintettel ezeket valószínűleg egyre inkább megéri megvalósítani.

Először is érdemes az elérhető legjobb minőségű napelemeket telepíttetni, mivel ez önmagában mérsékli a jégkár kockázatát. A panelek ezzel kapcsolatos tesztjeinek ellenére azonban a legtöbb napelem esetében a jótállás nem terjed ki a jégeső okozta károkra. Azok a garanciák pedig, amelyek a környezeti tényezők kategóriáján belül mégis foglalkoznak a jégesővel, csak meghatározott specifikus körülményekre vagy eseményekre vonatkoznak.

A jégeső komoly károkat okozhat a napelempanelekben.
Kép: canva

A károk megelőzésének egyik feltétele a jégesők előrejelzésének tökéletesítése, ami már a meteorológiai szoftverek szolgáltatóit is új fejlesztésekre sarkallta. Ez elsősorban a nagy napelemparkok tulajdonosainak és üzemeltetőinek biztosít időt és mozgásteret a biztonsági intézkedésekre.

A naperőmű extrém jégeső elleni védettsége a napelemek dőlésszögének növelésével is fokozható, mivel a legtöbb kárt okozó, nagy, nehéz jégdarabokkal érkező esők többnyire közel merőlegesen esnek a talajra. Ez a megoldás azonban csak korlátozott mértékben (vagy egyáltalán nem) alkalmazható bizonyos rendszerek, például a tetőre telepített és egyéb, fix tartószerkezetes naperőművek esetében, és csökkenti az energiatermelés hatékonyságát, illetve a panelek kihasználtságát is. Ugyanezt az elvet követve ugyanakkor a jégesők jelentette fokozódó fenyegetés a flexibilis, mozgatható tartószerkezetű naperőművek új generációját is életre hívhatja, melyekben a napelemek az árnyékolórendszerekhez hasonló összecsukható, ki- és behúzható szerkezetre vannak telepítve.

A telepítés módja sem mindegy.
Kép: pexels

Megéri napelem-biztosítást kötni

A fő kockázatkezelési megoldást azonban a napelem-biztosítás jelenti a háztartási napelemes rendszerrel rendelkező ingatlantulajdonosok számára is.

A készülő napelemrendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani az erre szolgáló építés- és szerelésbiztosításokkal. Az ingatlan tulajdonosának érdemes áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, elérhetők ugyanis olyan lakásbiztosítások, amelyek építés, bővítés, sőt felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők, a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. Hitelből vagy állami támogatásból finanszírozott napelemes rendszer kiépítésénél a finanszírozó elő is írhatja a napelemes rendszer biztosítását.

Ezeknek a berendezéseknek a kárai is biztosíthatók a lakásbiztosítási szerződés kiterjesztésével. A biztosítóknál ezek a berendezések az ingatlanvagyon-csoport részét képezik. A biztosítás napelemekre való kiterjesztésének költsége éves szinten mindössze néhány ezer forinttal emeli a biztosítási díjat. Vannak ugyanakkor olyan lakásbiztosítási termékek is, amelyekben már eleve benne van a napelemek biztosítása – tudtuk meg a Magyar Biztosítók Szövetségétől (MaBiSz).

Érdemes biztosítást kötni a napelemekre.
Kép: canva

Emelkedik a napelemkárok száma

A biztosítók nem rendelkeznek külön a napelemekre, illetve a jégeső okozta károkra vonatkozó adatokkal. A napelemes rendszerek épületszerkezeti elemnek minősülnek, és nem tartják nyilván, hogy konkrétan milyen épületszerkezeti elemek károsodtak egy-egy esemény alkalmával, így azt sem, hogy a napelemben bekövetkezett károsodást vihar, jégverés vagy éppen tűzkár okozta-e – közölte érdeklődésünkre az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Az extrém jégesők sokat rontanak a helyzeten.
Kép: canva

Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribb és a legnagyobb károkat a szélvihar okozza (tetőkárok, fák kidőlése stb.). Ez gyakran jár együtt villámcsapásokkal is, amelyek szintén jelentős károkat tudnak okozni, különösen az úgynevezett másodlagos hatáson keresztül. Ez azt jelenti, hogy a villám nem közvetlenül a biztosított épületbe csap be, hanem valahol a felsővezetékbe, és a túlfeszültség – végigfutva a hálózaton – az épületekben bedugott elektromos készülékekben okoz kárt. A biztosító tapasztalatai szerint a leggyakrabban a napelemek invertere károsodik villámcsapás következtében.

A jégeső is komoly kockázatot jelent, és jelentős károkat okoz a tetőben, a vakolatban, a szigetelésben, de a társaság szerint ez itthon egyelőre ritkában fordul elő. Tapasztalataik alapján jégverést és viharkárt követően az ügyfelek nagyon ritkán jelentenek napelemkárt, de ahogy nő a napelemes rendszerek száma a tetőkön, úgy nő a károsodásuk gyakorisága is. A napelemek külső felülete ütésálló, így a jégverés elvileg nem károsíthatja. Ennek megfelelően a napelem viharok idején Magyarországon elsősorban akkor károsodik, ha nem megfelelően rögzítették.

Kiemelt kép: canva

search icon