UV-zseblámpa: egy környezetbarát „szuperfertőtlenítő” eszköz?

UV-zseblámpa: egy környezetbarát „szuperfertőtlenítő” eszköz?
UV-zseblámpa: egy környezetbarát „szuperfertőtlenítő” eszköz?

A raketa.hu portál számol be egy apró és hatékony eszközről, amellyel bátran felvehetjük a harcot a vírusokkal. Miről is van szó? A Maid Wright nevű vállalat fejlesztett egy Ultra-Guard CAPSULE nevű UV-lámpát, amely kis, kompakt mérete miatt nyugodtan mondható zseblámpának.

A kütyüt USB-C porton keresztül tölthetjük, (ez kb. fél órát vesz igénybe) és egy teljesen feltöltött eszköz 180-szer süthető el egy-egy tökéletes csírátlanítás erejéig.

A kicsi kapszula alakú zseblámpa két részből áll: magából a lámpából, valamint egy erre helyezett „kupakból”, ami kifejezetten sokoldalúan használható. Ez utóbbival nyomkodhatjuk a lift vagy a bankautomata gombjait, sőt az ergonomikus kialakításnak hála, még akár különböző kapcsolókat és fogantyúkat is használhatunk ezzel. Ha pedig végeztünk, csak visszahelyezzük a helyére, ahol a lámpa egyből le is fertőtleníti.

Az UV-lámpás részt pedig használhatjuk érzékeny felületek – mobiltelefon, billentyűzet fertőtlenítésére, de akár a higiénés felszerelésünk, borotvánk, fogkefénk is tökéletesen tisztán tarthatjuk ezen a módon.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kapszula megkapta a CE-jelölést, vagyis megfelel az EU szigorú előírásainak, és lehet hivatalosan is forgalmazni az uniós országokban, viszont egyelőre Magyarországon nem kapható, Ausztriában azonban már hozzá lehet jutni.

Mi az UV-sugárzás titka?

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú, vagyis a 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény ibolya színű (latinul: viola): vagyis az ezen túli frekvenciájú rezgést (hullámhosszúságban viszont éppen ez alatti) hívjuk ibolyántúli sugárzásnak.

A kapszulából áradó fény hullámhossza a 260-280 nanométeres tartományba esik, és ennek segítségével egy adott felületen kiírtja a mikroorganizmusok 99,9 százalékát 10 másodperc alatt. Az eszköz működési elve, hogy ezen a legkiemelkedőbb biocid frekvencián sérülnek olyan alapvető struktúrák, mint a nukleinsavak vagy a fehérjék, ami végső soron a kórokozó halálát okozza. Mivel nukleinsav és fehérje éppenséggel a mi sejtjeinkben is akad, ezért egy ilyen eszköz használatakor nagyon észnél kell lenni.

Ugyanakkor az UV-fény nagy előnye, hogy nem csak jobban fertőtlenít a vegyszereknél, de ráadásul környezetbarát, hiszen nem hagy maga után semmilyen vegyületet, ami bekerülhetne a természetbe például a lefolyón át.

Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy a különböző UV-C fertőtlenítők pontos hatásai még tisztázásra szorulnak, illetve a használatukhoz alaposan fel kell készülni, mert ártalmas lehet az egészségre (az egészségügyi intézményekben a szakemberek pontosan tudják, mire kell figyelni, amikor ilyen lámpákat használnak).

(Forrás: raketa.hu – Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon