Penészes ételt ettél? Ez történik a szervezetedben
Penészes ételt ettél? Ez történik a szervezetedben

Sajnos a penész gyakran megjelenik a nem megfelelően tárolt ételeken. Vannak akik az érintett(nek vélt) részeket levágják és gyanútlanul elfogyasztják az ételt, azonban ez nem a legjobb ötlet. A penész más gombafajtákhoz hasonlóan láthatatlan gombafonalakkal szövi be az ételek azon részeit is, ahol a jellegzetes zöldes, vagy feketés foltok még nem mutatkoztak meg.

A penész elfogyasztásának veszélye az, hogy jó eséllyel találhatók benne méreganyagok. Az úgynevezett mikotoxinok a szervezetbe kerülve allergiás reakciókat válthatnak ki, okozhatnak émelygést, hányingert vagy hányást, de az asztmás tüneteket is fokozhatják. Emellett különféle bőrpanaszok és légzési nehézség is lehet a következmény rövid távon.

Persze, ha egyszer–egyszer véletlenül óvatlanul olyan ételt fogyasztunk, ami penészes lehet, még talán nem katasztrófa, illetve sok minden függ az elfogyasztott penészgombák mennyiségétől is. Ha viszont rendszeresen fogyasztunk ilyeneket, az hosszú távon azonban igen komoly következményekkel járhat. Károsodhat a májunk és a vesénk, illetve az immunrendszerünk, sőt egyes vélemények szerint akár rákos megbetegedéshez is vezethetnek.

A penész megjelenése esetén nem érdemes elfogyasztani az adott ételt, a láthatatlan gombafonalak miatt pedig az érintett rész kivágása sem működik: a gomba oda is eljuthat, ahol nem látjuk. Ha nem látjuk, de érezzük a penész jellegzetes szagát, akkor ugyanúgy kell eljárnunk mint a látható penészgomba esetében. Ezzel együtt azt is fontos megjegyezni, hogy nem érdemes a penészes ételt szagolgatni, mert ezzel a penészspórákat könnyedén belélegezhetjük.

Nagyon kevés olyan étel van, amelyet a megjelenő penész ellenére el lehet fogyasztani. Ilyenek lehetnek például a keménysajtok: például a parmezánról vagy cheddarról levághatjuk a penészes részt, mert ezekben a gombafonalak kevésbé képesek terjedni.

search icon