Megnéztük, melyik a legjobb környezetbarát fogkefe!
Megnéztük, melyik a legjobb környezetbarát fogkefe!

Legtöbb energiát a fogászatban a prevencióba kell fektetni. Ennek egyik alapja a megfelelő szájhigiénés eszközök, vagyis elsősorban a fogkefék használata. Jelentősen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás mértéke azzal, ha helyesen és alaposan mosunk fogat, mivel ezáltal minimálisra csökkenthetők a nagy karbonlábnyommal járó fogászati beavatkozások. De mit tehetünk még? Megnéztük a fogkeféket fenntarthatósági és hatékonysági szemmel.

Válasszunk környezetbarát fogkefét!

A Trinity College és a londoni Eastman Fogászati Intézet életciklus-elemzés alapján vizsgált 4 fogkefetípust azért, hogy számszerűsítsék a fogkefék környezeti hatását 5 évre nézve. Az eredményeket 2020-ban publikálták a British Dental Journal fogorvosi szaklapban.
A vizsgált fogkefék a következők voltak:

  • hagyományos, műanyag, manuális fogkefe;
  • elektromos fogkefe;
  • cserélhető fejű, manuális, műanyag fogkefe;
  • bambusz fogkefe.

A kutatási eredmények alapján ebben a vizsgálatban a győztes a cserélhető fejű, manuális fogkefe lett.

Mégis hogyan néz ki egy cserélhető fejű, manuális fogkefe?

Létezik olyan típus, amelynek mindössze a fogkefefejnél lévő, sörtével ellátott részét kell kipattintani. Ennek a fajtának van olyan változata, amelynek a sörtéje kenderből készült, így 100%-ban természetes alapanyagú. A rossz hír azonban az, hogy egészségügyi okból ez a típus fogmosásra nem javasolt, mert a szálak olyan durván dörzsölik a fogfelszínt, hogy ez már káros.

cserélhető fejű fogkefe
Természetes sörtéjű, cserélhető fejű fogkefe
Fotó: Mester Emese

Létezik olyan változat is, ahol a nyél egy részével együtt kell cserélni a fejet. Ez a kialakítás egészségügyi szempontból tökéletes választás, hiszen a fogkefe lekerekített, kis méretű feje egyenletes hosszúságú, sűrű, puha sörtékkel van ellátva. A fej cseréjével az eldobandó műanyag mennyiségét 50%-kal csökkentjük.

cserélhető fejű fogkefe
A fogkefe feje a nyél egy részével együtt cserélhető.

Az elektromos fogkefe nem éppen zöld

Az említett kutatás eredményei alapján az összegzést követően szinte a legrosszabb helyen az elektromos fogkefe végzett. Ha tehát környezettudatosak szeretnénk lenni, ne használjuk tovább az elektromos fogkefénket?

Ha van egy jól működő elektromos fogkefénk, és helyesen is használjuk, semmiképp se hajítsuk a szemetesbe! Főképp akkor ne, ha a fogorvosunk vagy a dentálhigiénikusunk javaslatára kezdtük használni! Vannak ugyanis olyan esetek, amikor a szakember a páciens egyéni kondícióját felmérve dönt úgy, hogy a fogak egészsége érdekében hatékonyabb az elektromos fogkefe.

Válasszunk valamivel környezetbarátabb pótfejet elektromos fogkefénkre! Íme néhány típus, amely könnyedén beszerezhető itthon is. A környezetbarát pótfejek készülhetnek nagyrészt újrafeldolgozott élelmiszeripari tisztaságú műanyagból (például a Jordan Green Clean), vagy lehetnek teljes egészében újrahasznosítottak (például az EDINCO). Az utóbbi esetében egyébként a gyártó visszaveszi és újrahasznosítja az elhasznált pótfejet, így nem kell azon töprengenünk, hogy beledobjuk-e a sárga kukába a pótfejet vagy se. Itt fontos megjegyezni, hogy ha ez nincs külön jelölve, a fogkeféket nem dobhatjuk a szelektív kukába, épp úgy, mint a műanyag gyerekjátékokat. A műanyaggyűjtő szelektív kukába csak a PET1, PET2, PET4 és PET5-ös jelölésű anyagok kerülhetnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés

Léteznek még részben növényi alapú elektromos fogkefepótfejek is, mint például a TIO. A TIO pótfejek alapanyaga brazíliai cukornád. Tejsavas erjesztést és polikondenzációs folyamatokat követően a növényből granulátumszerű műanyagot készítenek, amelyet Németországba szállítanak, hogy fogkefét gyártsanak belőle.

Most valószínűleg sokakban felmerül, hogy Brazília nincs túl közel. A márka igyekszik ezt a problémát is kompenzálni. A Plant-for-the-Planet Alapítvánnyal való együttműködésük keretében erdőmegújítási projekteket támogatnak, ezáltal jelentős mennyiségű szén-dioxidot távolítanak el a légkörből, ami a termelés és a szállítás során szabadul fel. Hátrányos, hogy a TIO pótfejek a sonicus fogkefékkel sajnos nem kompatibilisek.

És mi a helyzet a bambusz fogkefékkel?

Manapság a bambusz fogkefékkel már Dunát lehet rekeszteni. Mivel számtalan márka forgalmazza őket, vásárláskor érdemes odafigyelni és tudatosan dönteni. A műanyagmentes csomagoláson túl ügyeljünk arra, hogy a fogkefe nyele fenntartható erdőgazdálkodásból (FSC) származó bambuszból készüljön. A sörtének az alapanyaga BpA-mentes (Bisphenol A nélküli) nylonból készüljön, amelynek széntartalma 70%-ban ricinusolajból készített szebacinsavból származik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés

A bambusz sajnos nagyon messziről érkezik Európába. Ezt ellensúlyozva érdemes olyan bambusz fogkefét választani, amelynek gyártója minden tekintetben tesz a klímaváltozás ellen, valamint fontos társadalmi szerepet vállal. Ezeknek a feltételeknek eleget tesznek a hydrophil és a humble fogkefék. Jó hír az, hogy létezik cserélhető fejű, bambusz fogkefe is ezekkel a tulajdonságokkal.

Hogyan használjuk a bambusz fogkefénket?

Egészségügyi szempontból a bambusz jó választás, hiszen anyagának köszönhetően természetesen antibakteriális hatású, viszont érdemes néhány jótanácsot betartani. Ne fektetve, hanem állítva tároljuk a fogkefét! Ne áztassuk soha ecetbe vagy szódabikarbónába a bambusz fogkefe fejét fertőtlenítés végett, mert ezzel kockáztatjuk a fogkefesörték minőségét! Érdemes mindig soft vagy extra soft jelöléssel ellátott bambusz fogkefét választani. Nyugodt szívvel használhatja bárki ezt az alternatívát, kivéve abban az esetben, ha a fogorvosa speciális sörtéjű fogkefét javasol számára, például abban az esetben, ha súlyos fogágybetegségben szenved, vagy mikrosebészeti ínykorrekciós műtéten esett át.

Akkor melyik a leginkább környezetbarát fogkefe?

Az egyik legősibb zero waste fogkefe a miswak. Ezzel az ínyünket, az ínyszél menti területeket és a fogak belső felszínét csak nehézkesen és időigényesen lehet tisztán tartani, ezért mindennapi használata nem javasolt annak ellenére sem, hogy igazoltan antibakteriális hatása van. A túrázók viszont előszeretettel választják a fogkefének ezt az alternatíváját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés

A Redecker fogkefe egy korszerűbb verziója a teljesen zero waste alternatíváknak. Nyele lenolajjal kezelt bükkfából készült, sörtéje pedig sterilizált disznószőr. A fogkefe minden egyes porcikája lebomlik, ráadásul a többi fogkefével ellentétben minden alapanyaga Európából származik.

A Redecker fogkefék teljes mértékben alkalmatlanok a megfelelő technikájú fogmosásra. Sörtéje 2–3-szori áztatás után is csak minimálisan puhul meg, és több kárt okoz a szájban, mint hasznot. Szakemberként nem javaslom a használatát, mivel a sörték egyenetlen keménységük miatt koptató hatásúak, valamint csúnyán felsértik az ínyt. Ráadásul az üreges szálak lehetővé teszik a mikroorganizmusok bejutását és megtelepedését.

lebomló természetes fogkefe
Redecker: bükkfából készült, természetes sörtéjű fogkefe
Fotó: Mester Emese

Beszerezhető azonban olyan, fenntartható erdőgazdálkodásból származó bükkfából készült fogkefe is, amelyet BpA-mentes nylonsörtével láttak el. Legjobban a bambusz fogkefére hasonlít, azonban a bükkfa jobban meg tudja magát szívni nedvességgel, ezáltal nehezebben szárad, és nincs természetes antibakteriális tulajdonsága.

A gyerkőcök kedvenc fogkeféje

Az itthon könnyedén beszerezhető, környezetbarát fogkefetípusok közül egy még hátra van a teljes listából, hogy aztán mindenki ki tudja magának választani a számára legmegfelelőbbet.

Ez nem más, mint a 100%-ban újrahasznosított, élelmiszeripari tisztaságú műanyagból készült, BpA-mentes nylonsörtéjű fogkefe. Tapasztalatból mondom, hogy ez a gyerkőcök kedvence. Róluk se feledkezzünk meg, ha környezetbarát szájápolásról van szó!

gyerekek kedven fogkeféje
Újrahasznosított műanyagból készült, környezetbarát gyermekfogkefék
Fotó: Mester Emese

A listázott fogkefetípusok és a visszagyűjtési rendszerük Magyarországon is elérhetőek. (A cikkben nem soroltam fel a csak külföldön kapható környezetbarát termékeket, illetve a nálunk még nem bevezetett újrahasznosítási rendszereket, például a TerraCycle programot.)

Borító: canva.com

search icon