FSC-tanúsítvány
FSC-tanúsítvány

Az FSC-tanúsítvány a Forest Stewardship Council (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által kiadott környezetvédelmi tanúsítvány. A tanúsítvány a faipari termékek (pl. papír, bútor, építőanyag) vásárlóit tájékoztatja arról, hogy az általuk kiválasztott áru alapanyaga olyan erdőgazdálkodásból származik, amely szem előtt tartja a környezeti- és a természeti értékeket, valamint a fenntarthatóságot. A tanúsítvány kiadásának fő célja a napjainkban globálisan zajló környezetpusztító erdőgazdálkodás megfékezése, visszaszorítása.

Az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező faipari termékek alapanyagául szolgáló fa kitermelésekor az erdészetek minimalizálják az erdő más növényeit, állatait és egyéb élőlényeit károsító hatásokat. A kitermelés és az erdő-újratelepítés során figyelembe veszik a biodiverzitást és az ökológiai egyensúly fenntartását. Ugyanakkor a felelős erdőgazdálkodás biztosítja a dolgozók és a helyi közösségek hosszú távú szociális és gazdasági jólétét is, figyelembe veszi a helyi közösségek jogait, érdekeit.

A minősítés a teljes termékláncra vonatkozik, azaz ellenőrzi a fatermékek útját a gazdálkodástól a feldolgozáson át a kereskedelmi egységekig, ahonnan végül az áruk a felhasználóhoz kerülnek.

Az FSC-t 1993-ban hozták létre 25 ország környezetvédelmi természetvédelmi szervezetei, faipari vállalatai, erdőgazdaságai és helyi közösségei. Az alapítók és a támogatók között olyan nagy környezetvédelmi szervezetek is vannak, mint a WWF és a Greenpeace.

Napjainkban egyre több cég használ FSC-tanúsítvánnyal ellátott termékeket. Sok céget jellemez az a törekvés, hogy a fogyasztói igényeket nem kiszolgálni szeretnék, hanem jobb, tudatosabb irányba terelni. Ez érvényes például a fenntartható design kategóriájába tartozó vállalkozásokra. Az ilyen cégek szintén nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az általuk használt alapanyagoknak legyen FSC-tanúsítványuk. Magánemberként is sokat tehetünk a környezetért, ha FSC-tanúsítvánnyal ellátott termékeket vásárolunk. Sok ilyen hétköznapi termék létezik, akár egy ceruza is jó alap lehet a zöld iskolakezdéshez.

További szócikkek
search icon