VUUV Works Elly intarziás éjjeliszekrény
VUUV Works

A fenntartható design csapatjátékosai

Az egyszemélyes márkák tengerében igazi ritkaság a VUUV Works alkotó közössége, melyen belül a csapat nagysága ellenére hangsúlyt kapnak a személyes történetek és az egyéni munka elismerése. A VUUV Works csapata abból a szempontból is kitűnik, hogy a fogyasztói igényeket nem kiszolgálni szeretné, hanem egy jobb, tudatosabb irányba terelni. A különleges koncepcióról a márka alapítója, Lébényi Anna mesélt.

Mi inspirált a VUUV Works létrehozására?

Sok mindennel foglalkoztam előtte. A legmeghatározóbbak talán a permakultúrás táborok és az asztalos műhelyekben eltöltött időszakok voltak. De az építészmérnöki végzettségem, a gyártásvezetői, a tervezői, a brand manageri éveim is sokat formáltak rajtam. Az, hogy egy ember végül hol találja meg a helyét, nagyon sok tapasztalás eredménye. Ezt nálam is az élet hozta, és ki tudja, merre vezet még az utam. 2013-ban elkanyarodtam az építészettől, és az Aiksz Zrt.-nél asztalosnak kezdtem tanulni. Ekkor szerettem bele az intarziázásba, és ekkor ismertem meg az első VUUV-os készítőket is. A művészek, a kézművesek világa inspirál, a lenyűgöző tudásuk, a szemléletük, maguk az emberek, akik nagy munka és türelem árán mesterévé válnak egy anyagnak. Velük együtt dolgozni fantasztikusan emberközpontú munka, aminek során rengeteget tanulok.

Kikből áll a csapatotok?

A közösségünk 11 készítőt foglal magába, most bővülünk 13 főre. Ezenkívül külsősöket is folyamatosan bevonunk a munkába. Mind alkotók vagyunk, kézművesek és művészek. Két gyékényfonó van közöttünk, a népi iparművész Kiss Tünde és Kovács Tibor, valamint most csatlakozik hozzánk Kakas József népművész, szintén kosárfonóként. Csabai Lucia kerámiaműves, Pattantyús Orsolya pedig keramikus iparművész, aki szintén most kapcsolódott hozzánk. Pattantyús Gergely üvegtervező iparművész, Köpf Jenő faesztergás, Nagy Ádám János asztalos, Hári Zoltán ötvös, dr. Horváth Egonné kézi kötő, Szilágyi Eszter népi kézműves takács, Hajgató Sára növényi festő. Én magam pedig minden egyéb, a működésünkhöz szükséges feladatot elvégzek: szerkesztem a weboldalt, fotózok, szövegeket írok, kezelem a közösségi médiát. Emellett szervezem a gyártást, koncepciókon agyalok, tervezek és intarziázok. Ezekből a feladatokból a jövőben csak az utóbbiakat szeretném megtartani.

Az alkotók balról jobbra: Köpf Jenő (faesztergás), Nagy Ádám János (asztalos), Csabai Lucia (keramikus), Kiss Tünde (kosárfonó), Kovács Tibor (kosárfonó), Pattantyús Gergely (üvegművész), Hári Zoltán (ötvös), Hajgató Sára (növényi festő), dr. Horváth Egonné (kézi kötő), Szilágyi Eszter (kézi szövő), Kakas József (kosárfonó), Lébényi Anna (intarziás).

Milyen koncepció szerint dolgoztok? Hogy zajlik a közösségi alkotás?

Változó, nincs fix munkafolyamat. Igyekszünk mindenkinek a legnagyobb szabadságot biztosítani, hogy úgy dolgozzon, ahogy számára a legtermészetesebb. Minden munkadarab esetében három fázisra bontjuk a megvalósulás folyamatát, és megnevezzük, kihez köthetők az egyes fázisok: ki a tervező, ki az anyagbeszerző, és végül ki készíti el a tárgyat. Így mindenki megkapja az őt megillető elismerést az elvégzett munkáért, és szabad az átjárhatóság. Van, hogy egy darabon akár négyen is dolgozunk, folyamatosan segítve egymást, de az is előfordul, hogy egy ember viszi végig a folyamatot a tervezéstől a megvalósításig.

Mely három szóval tudnád jellemezni a VUUV Works termékeit?

Fenntartható, etikus, design.

Milyen gondolat húzódik a VUUV Works elnevezés mögött? 

Még 2013-ban, az asztalos műhelyekben töltött idő alatt kezdtem fejleszteni egy bútoripari melléktermékek újrahasznosítására épülő márkát. A VUUV Works elnevezés játék a keresztnevemmel: a „VUUV” az „ANNA” tükrözéséből jött létre, mellé került a „works” szó, így a kettő együtt tulajdonképpen annyit tesz, hogy „Anna dolgozik”. Ekkor még egyedül dolgoztam, de úgy döntöttem, megtartom a nevet, mert mindig emlékeztet arra, hogy honnan indultam, valamint a keleti filozófiából ismert „vej vu vej”-re, vagyis a nem-cselekvés cselekvésére vagy a nem-cselekvés művészetére.

Milyen fajta termékeket gyártotok? Személyre szabott darabok készülnek, vagy kollekcióból lehet választani?

Meglehetősen széles a palettánk. A bútoroktól és a lakásdekorációktól kezdve az ékszereken át a ruhákig sok minden kikerül a kezeink közül. Vannak olyan darabjaink, amelyeket folyamatosan utángyártunk, és vannak olyan egyedi tárgyak, amelyekből csak egy készülhet. Ilyeneket az esztergált tálak, a szabadon fújt üvegek, a faégetésű kerámiák között találhatunk, mivel ezek az anyag és a technika sajátosságai miatt utánozhatatlanok. De egyedi megrendelésekkel is meg lehet keresni minket, én például most is két asztalon dolgozom.

A VUUV Works széles termékpalettát kínál, a bútoroktól és lakásdekorációtól kezdve az ékszeren át a ruhákig
A VUUV Works széles termékpalettát kínál, a bútoroktól, lakásdekorációktól kezdve az ékszereken át a ruhákig.

A „fenntartható design” kifejezést sokféleképpen értelmezik. Véleményed szerint mitől lesz fenntartható márka a VUUV Works?

Attól, hogy átfogóan szemlélve fenntarthatóak és etikusak vagyunk, és a fenntarthatóságból nem csak szegmenseket ragadunk ki. Ezenkívül nem piaci trendeket követünk. Az, amit csinálunk, a mi küldetésünk, a szívünkből jön, és teljesen elköteleztük magunkat mellette. Minden darabot helyben készítünk. Bútorainkhoz FSC®-tanúsítvánnyal rendelkező gyártóktól szerezzük be az alapanyagot, valamint hazai, balesetveszélyesnek ítélt fák anyagát használjuk fel, helyi sással és gyékénnyel kiegészítve. De asztalosműhelyek elfekvő készleteinek is szívesen adunk új életet. Sok – korábban intarziázáshoz félretett – furnér porosodik a polcokon, amit egy hozzáértő frissítés után ugyanúgy fel lehet használni, mint az új alapanyagokat. Kötött, szőtt termékeink alapanyaga természetes merinógyapjú és hazai alpakagyapjú fonal, melyet – ha ez az igény – növényi festéssel színezünk. Ékszereinket pedig magyarországi ásványokból, fából, újrahasznosított ezüstből és szaruból alkotjuk. A műanyag csomagolás helyett biológiailag lebomló, kukoricakeményítőből előállított anyagba burkoljuk a termékeinket, így biztosítva a sérülésmentes, mégis környezetbarát szállítást.

Fenntartható, etikus forrásokból származó alapanyagok
Fenntartható, etikus forrásokból származó alapanyagok

Az átfogó szemlélettel együtt a lelkiség is jelen van. Azonfelül, hogy az anyaghasználat fenntartható, etikus és transzparens információáramlás jellemző a készítőkre és a vásárlókra egyaránt. Vizsgáljuk működésünk hatásait a környezetre, dolgozunk ezek csökkentésén, kompenzálásán. Azért vonzzuk az embereket a készítők világába, mondjuk el történetünket, ültetünk fákat minden tavasszal és ősszel, hogy kompenzáljuk a szállításaink károsanyag-kibocsátása által okozott károkat.

Teljesen transzparensek vagyunk a természetesen fenntartható vagy a fenntarthatósági minősítéssel rendelkező anyagok és a készítők által befektetett munka tekintetében. Folyamatosan azon törjük a fejünket, hogyan lehetne ezt még jobban csinálni.

A készítők majdnem mindannyian oktatják is mesterségüket. Ez szintén szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz, hisz a tudás átadása nélkül ezek a mesterségek mind kihalnának, ami azt eredményezné, hogy nem tudnánk, hogyan lehet a helyi anyagokkal bánni.

Az alkotók majdnem mind oktatják is a mesterségüket
Az alkotók majdnem mindannyian oktatják is a mesterségüket.

Ha tetszik a VUUV Works története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

A saját életedben miként jelenik meg a fenntarthatóság, a környezetvédelem? 

Rengeteg minden van, amit egy magánember megtehet azért, hogy kímélje a környezetét. Számomra nem kérdés, hogy odafigyelek ezekre. Piacokra járok, és mindig van nálam valamilyen zsák vagy használt zacskó, amelybe pakolni tudok. Környezetbarát tisztítószereket használok. Nyolc évig vega voltam, amiről most az erős szellemi leterheltség miatt kicsit letettem, és elkezdtem telente húst enni, amit igyekszem elnézni magamnak. Ritkán utazom repülővel, és amikor csak tehetem, tömegközlekedési eszközt használok. Már van saját kertem, ami hatalmas boldogság, mert tudok lekvárt főzni, és a természetközelség sokat segít abban, hogy kiegyensúlyozott legyek. Az otthonom persze tele van természetes anyagokkal, és nagyon szeretem azokat a tárgyakat és ruhákat, melyeknek történetük van. Vannak olyan darabjaim, amelyek 30–100 évesek, családi örökség részei, ajándékba kaptam őket, vagy éppen 7 éves koromból származnak még Egyiptomból. Én ezeket mind hordom, használom. Már gyerekként is ilyen beállítottságú voltam.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon vagy akár az egész világon? 

Működésünk egyes részleteit kiragadva találni hasonlókat a világban, de teljes tevékenységünket, missziónkat tekintve egyedülállóak vagyunk. Ez annak az eredménye is, hogy weboldalunk startolását megelőzően 7 évig tervezgettük a VUUV Works-t.

Tapasztalatotok szerint elsősorban milyen réteg nyitott a termékeitekre? 

Érdeklődési körre, korra és nemre nézve is széles réteg nyitott a tevékenységünkre, mert érzik az elhivatottságot, a készítők profizmusát. Legyen szó kézművességről, designról vagy fenntarthatóságról, nagyon sok mondanivalónk van mind vizuálisan, mind verbálisan.

Elhivatottság és profizmus jellemzi a csapatot
Elhivatottság és profizmus jellemzi a csapatot.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Szeptembertől összebútorozunk a Bihari Ádám által vezetett Narturarch építészcsapattal, akikkel teljes mértékben összeillik a koncepciónk. A szolgáltatásaink is remekül kiegészítik egymást: az általuk képviselt és teljesen úttörő természetes építészet, valamint a mi lakberendezési, felületkialakítási elképzelésink. Most épp a közös tér kialakításán dolgozunk, ahol showroom, műhely és iroda is helyet kap. Ennek köszönhetően élőben is látni lehet majd a VUUV Works alkotásait és Ádámék gyönyörű vályogvakolatait. Ezenkívül rövidesen elindul az együttműködésünk Bach Viktóriával, aki kötött darabokat tervez nekünk. Nemrég elkezdtük a közös munkát Kakas József kosárfonóval és Pattantyús Orsolya keramikussal. Velük jelenleg a termékfejlesztés periódusában vagyunk, de hamarosan várható az izgalmas végeredmény. Folyamatosan jövünk ki kisebb kollekciókkal, jövő nyárra pedig egy VUUV-os alkotótábort tervezünk.

(Fotó: Lébényi Anna, Nagy Gábor)

Ha tetszett a VUUV Works története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon