„Csináld magad” bútorok: alkotsz, spórolsz, és megmented a bolygót

„Csináld magad” bútorok: alkotsz, spórolsz, és megmented a bolygót
„Csináld magad” bútorok: alkotsz, spórolsz, és megmented a bolygót

Talán nem járok túl messze az igazságtól, ha azt mondom: túl gyakran járunk bútorboltba. Sokat álmodozunk az ideális lakásbelsőről, gyűjtögetünk egy megálmodott bútordarabra, amelytől azt várjuk, hogy egyszerre legyen dizájnos és praktikus. Remélhetőleg néhányunk elképzelésének már a fenntarthatóság is része. Vajon az az egyetlen megoldás, hogy besétálunk egy bútorboltba, és olyan bútorok között válogatunk, amelyeket valaki más tervezett és készített a saját igényei szerint, és az összetevői már bizonyára beutazták az egész világot?

Mi is az a DIY?

Először nagyjából egy évtizede találkoztam a három betűből álló mágikus rövidítéssel. Azóta, ha egy cikk címében meglátom, egészen biztos, hogy rákattintok. A DIY (do it yourself), vagyis „csináld magad” azt jelenti, hogy a semmiből vagy valamilyen egyszerű alapot továbbgondolva, alakítva készítünk új tárgyakat. Ezek lehetnek használati vagy dísztárgyak is, a lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen.

A „csináld magad” egykor sokaknak kényszer volt. A szocialista hiánygazdaságban például gyakran előfordult, hogy nem volt kapható valamilyen szükséges eszköz: bútor, ruha, fűnyíró, bármi más. Szaktudása, kitartása azonban sokaknak akadt, így otthon, sajátkezűleg készültek el a hiányzó kellékek. Az utóbbi évtizedek bősége aztán épp a másik végletet eredményezte: mindent be tudtunk szerezni, és mindenből sokat. A DIY azonban nem tűnt el, sőt egyre inkább az egyedi, sokszor művészi megoldások forrásává vált.

Manapság a DIY-nek az egyediségen túl egy másik nagyon fontos tulajdonsága is kidomborodik. Az, hogy sok esetben ez a legkörnyezetbarátabb megoldás. Nem új dolgokat vásárolunk, hanem régi darabokat újítunk fel, vagy jórészt az otthonunkban fellelhető alapanyagokból alkotunk valami újat. Ha vásárolunk is alapanyagokat, ezek karbonlábnyoma szinte biztosan kisebb annál, mintha egy kész tárgyat vettünk volna meg. Nem beszélve arról, hogy a szükséges szerszámok sokáig szolgálhatnak minket.

Miért érdemes DIY-bútorokat készítenünk?

Ma persze már mindent lehet kapni, de uniformizált világunkban ugyancsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egyedi tárgyakkal szeretné körülvenni magát. Ez a „csináld magad” modern kori reneszánszát eredményezte. A DIY-nek Magyarországon is népes rajongótábora van, amelyen belül többféle irányzat megtalálja a helyét.

Ezek közül az egyik a bútorkészítők és -felújítók népes közössége. Az ő idejük – ahogyan a legtöbb „csináld magad”-rajongóé – a közösségi média térhódításával érkezett el. A közösségi oldalakon könnyen meg lehet osztani tippeket másokkal, a DIY szellemében tevékenykedők inspirációt gyűjthetnek, és természetesen el is dicsekedhetnek munkáikkal. Az egyik legnépszerűbb hazai bútoros DIY-közösség a közel 125 ezer (!) tagot számláló „Hobbi bútorfestők” Facebook-csoport, ahol rengetegen osztják meg alkotásaikat egymással.

A Hobbi Bútorfestők csoportja olyan alkotni szerető emberek, akik szeretnek egy-egy arra érdemes bútort a saját ízlésük szerint újragondolni, újraértelmezi, átalakítani, átfesteni, esetleg más funkciót adni neki.

–olvasható a csoport leírásában

A csoportban nemcsak házilag készített, illetve felújított bútorokat találni, hanem gyakran igen nagy műgonddal elkészített, virtuóz alkotásokat is. Ilyenek Marcali-Kiss Rita és Faragó Kriszti (Glass painting by Chris) munkái is, akiket a bútorfestésről, a bútorok átalakításáról faggattam.

Alkotó Energia

Rita egyébként néhány éve épp a bútorfestők Facebook-csoportjában találkozott a műfajjal, és amikor kisebb házba költözött, elkezdte átalakítani és lecserélni a bútorait már DIY-megoldásokat használva. Annyira magáénak érezte ezt a szemléletet, hogy ma már vállalkozóként újít fel bútorokat. Vásárlói legtöbbször régi, kopott családi kincseket visznek el hozzá, amelyekből Rita újra szép és használható darabokat varázsol.

Rita varázslatos konyhabútora – a kezdőknek inkább kisebb bútorokat javasol

Elkezdtem a bútorfestést, és azóta sem tudom abbahagyni, az alkotás öröme lendületben tart. Nagyon jó érzés, hogy örömet okozhatok a hobbimmal

– mondta Marcali-Kiss Rita.

A bútorfestést nagyon munkaigényes, ugyanakkor nem túl költséges hobbinak tartja. Ezzel együtt fontosnak gondolja, hogy a legjobb minőségű anyagokat és festékeket használja a bútorok felújításához. Ezt ajánlja másoknak is.

DIY
Az egyszerre modern és rusztikus díszítésű bútordarab elkészítése rendkívül munkaigényes

Hasonló véleményen van Faragó Kriszti is, aki a bútorok mellett ékszereket és lakásdekorációt készít. Ő azért kezdett el bútorfestéssel foglalkozni, mert nagyon szereti a régi, még valódi fából készült bútorokat, de főleg azt, hogy egy kis kreativitással megmentheti őket az enyészettől.

Kreatív embernek tartom magam, mindig szerettem alkotni, ez az életem

– vallott magáról Faragó Kriszti (Glass painting by Chris).
DIY
Faragó Kriszti (Glass painting by Chris) díjnyertes popart stílusú szekrénye

A DIY számára is hobbi és munka egyben, hiszen a bútorok egy részét értékesíti is. Ezek mellett Kriszti a Pentart – az egyik legnagyobb hazai hobbikellékgyártó és -forgalmazó cég – alkotója, demonstrátora, ami komoly elismerése szakértelmének.

Hiszem, hogy a régi bútorok egy kis festékkel és kreativitással beilleszthetők egy modern otthonba is

– tette hozzá Kriszti.

A két alkotóban közös, hogy mind a ketten indultak korábban az Alkotó Energia elnevezésű pályázatokon. Faragó Kriszti két ízben is első díjat nyert „Bútorfestés, mesteri átalakítás” kategóriában, és Marcali-Kiss Rita is dobogós volt.

Kriszti japán stílusú komódja etalonnak számít a hazai bútorfestő közösségben

Az Alkotó Energia Újra elnevezésű pályázat és a hozzá kapcsolódó oktatóanyagokat is bemutató honlap, illetve a rendszeresen megjelenő Újra című magazin a Paksi Atomerőmű Zrt. kezdeményezése. Ahogy honlapjukon írják, legfőbb céljuk annak bemutatása, hogy a környezet védelmében milyen módszerekkel hasznosíthatók újra az egyébként kidobásra szánt tárgyak és anyagok. Ettől azt is remélik, hogy a társadalom környezettudatosságát is erősíteni tudják. A pályázat és a kiadványok mellett rendszeresen megrendezik az Alkotó Energia tábort is, ahol a legjobb DIY-alkotók wokshopokat is tartanak.

Hogyan vágjunk bele?

Ha valakinek konkrétan a bútorátalakítás és -festés keltette fel az érdeklődését, akkor érdemes felkeresnie a fent említett Facebook-közösségeket, illetve az Alkotó Energia honlapját is. Ezenkívül néhány szerszámra is szükség lesz. Marcali-Kiss Rita szerint egy jó csiszológép, egy megfelelő fűrész és egy hőlégfúvó a bútorok festésének előkészítéséhez elengedhetetlen. Faragó Kriszti pedig a megfelelő ecseteket emeli ki. Persze nem feltétlenül szükséges a teljes szerszám- és géppark kialakításával kezdenünk, az első lépésekhez megfelelőek kölcsönzött vagy bérelt eszközök is.

Ilyen bútort boltban keresve sem találnánk

Mindkét DIY-alkotó azt javasolja, hogy a kezdés előtt tájékozódjunk, olvassunk sokat, nézzünk videókat az egyes munkafázisokról. Először érdemes kisebb bútorokon gyakorolni, aztán fokozatosan haladni. Fontos, hogy merjünk kipróbálni és felfedezni új technikákat, mert a kísérletezés vezet majd el az igazán egyedi alkotások megszületéséig.

Én fél évig csak olvastam, keresgéltem a neten, mit mivel érdemes festeni, melyik festék mire jó; a lakkok, a waxok, az alapozók közül mikor melyikre van szükség. Aztán jöhet a munka

– mondta Kriszti.

Ha más DIY-megoldásokban gondolkozunk, akkor is találhatunk számos megfelelő csoportot és oldalt. Saját tapasztalatom az instructables.com nevű angol nyelvű oldalról van. Itt a felhasználók által megosztott alkotások, illetve elkészítsük leírásai mellett sokszor versenyeken is részt lehet venni az alkotásokkal. Az interneten való szörfölés vagy a közösségi oldalak böngészése helyett természetesen megpróbálhatunk inspirációt gyűjteni offline is. Az is könnyen lehetséges, hogy a következő DIY-kihívást nem is mi magunk fogjuk megtalálni, hanem ő talál ránk.

Így történt ez velem is néhány éve, amikor az otthoni fürdőszobába kellett speciális bútort készíteni. Az egykori tervező úgy gondolta, hogy jó megoldás, ha a fürdőkád és a fal között hagy egy 30 cm széles, majdnem 1,5 m hosszú hézagot, mi viszont úgy láttuk, hogy ez vaskos tévedés. Ilyen paraméterekkel viszont sehol nem találtunk bútort, így jobb híján magunk láttunk hozzá az elkészítéséhez. Rajzolás, tervezés, majd az alapanyagok beszerzése után hirtelen asztalosműhely lett a nappaliból, fűrészbak a bárszékekből, és elindult a munka. Két nappal később a vízhatlan lakkal kezelt háromlépcsős szekrény már az erkélyen száradt arra várva, hogy elfoglalhassa helyét a fürdőszobában. Az egyedi bútordarab azóta is jó szolgálatot tesz.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon