Ökocímkék nyomában… Mi mit jelent?

Ökocímkék nyomában… Mi mit jelent?
Ökocímkék nyomában… Mi mit jelent?

Több száz címkével, védjeggyel találkozunk vásárlás közben, nagy részüket alig ismerjük. Olyan sok van belőlük, hogy egyesek talán szkeptikusak is velük kapcsolatban. Ezúttal a mosó- és tisztítószerek védjegyeit vizsgáltuk meg, melyek közül 4-et mutatunk be. Érdemes rájuk odafigyelni!

A tudatos vásárlás és a valóban környezetbarát termékek kiválasztása olykor nehezebb, mint gondolnánk. Sok zavaró kép és információ lehet a csomagolásokon. Ezek olykor félrevezetőek, így nemegyszer válunk a greenwashing áldozataivá. Azonban léteznek olyan független szervezetek, amelyek logójának hihetünk.

A Fairtrade emblémája és jelentése már valószínűleg mindenki számára ismerős. A Fairtrade termékek gazdasági súlya is jelentős, hiszen kereskedelmük 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9,8 milliárd eurós értéket. Az UTZ emblémája a vele megjelölt mezőgazdasági termékek fenntarthatóságát igazolja. A Rainforest Alliance zöld békája pedig azt mutatja, hogy a megjelölt termék vagy szolgáltatás óvja az esőerdőket. Ezeken kívül korábban említést tettünk még az FSC-ről, amelynek az emblémája azt tanúsítja, hogy a papír- vagy fatermék tudatos erdőgazdálkodásból származik. Az emblémák, címkék és jelölések végtelenjében most a mosó- és tisztítószerek között segítünk tájékozódni.

Akit érdekel a környezetbarát tisztítószerek világa, az teljesen természetes alternatívák között is válogathat. Ilyen régi csodaszer az ecet vagy a reneszánszát élő szódabikarbóna, a mosás kapcsán pedig a mosódiót említhetjük. Mindenkit arra ösztönzök, hogy próbálja ki ezeket az eszközöket, és bátran variálja a hagyományos szerekkel. Természetesen akkor sem szabad kétségbe esni, ha hétköznapi bevásárlásaink során vagy a közeli drogériából szerezzük be a tisztítószereket, mert figyelmesen válogatva kiváló és környezetbarát anyagokat vásárolhatunk.

Ezeket a védjegyeket figyeld, ha fenntartható tisztítószert szeretnél venni!

Igen széles a paletta, léteznek más országokban vagy földrészeken érvényes védjegyek is. Összeszedtünk 4 olyat, amelyeknek valódi funkciójuk van, és találkozhatsz velük az üzletekben.

Ecocert – a legelterjedtebb

Az Ecocert védjegyét 1991-ben Franciaországban alapították, mára ez a legelterjedtebb, nemzetközileg is meghatározó elismervény. 80 országban van jelen, és több mint 150 minősítést állít ki. Tanúsítványai elsősorban élelmiszereket minősítenek. A vállalat Franciaországban a bioélelmiszer-ipar 70%-át, világszerte 30%-át ellenőrzi. De kozmetikai szerekre és tisztítószerekre is vannak szabványai.

A tisztítószerekre vonatkozó szabványának két szintje létezik (Ecocert Natural Detergent, Ecocert Natural Detergents made with Organic level). Mindkettő garantálja, hogy a termék valóban természetes összetevőket tartalmaz, és a gyártó az előállítás teljes folyamata során környezetbarát gyakorlatot alkalmaz.

Az Ecocert Natural Detergent sztenderdben maximum 5% lehet a felhasznált szintetikus összetevők aránya, de arra vonatkozó követelmény nincs, hogy a termékben hány organikus alkotóelemnek kell lennie. Ezzel szemben az Ecocert Natural Detergents made with Organic level kritériuma az, hogy az összetevők 95%-a természetes forrásból származzon, és legalább 10%-uk organikus legyen.

ecocert
ökocímke
ecocert.com

EU Ecolabel – a legelterjedtebb Európában

Az Európai Uniónak is van saját elismervénye, az 1992-ben alapított EU Ecolabel, amely minden EU-tagállamban és világszerte több helyen is jelen van. Mostanra több mint 75 000 terméknek és szolgáltatásnak van EU Ecolabel tanúsítványa. Ez is széles termék- és szolgáltatáspalettára igényelhető, kivéve élelmiszerekre, italokra és gyógyszerekre. Odaítélését itthon a Hermann Ottó Intézet felügyeli.

Az Európai Unió a fenntarthatóságot a körforgásos gazdasági modell felől közelíti meg, így az eu-s ökocímke is ezen alapszik. Egy termék minden életciklusában hat a környezetre, az EU Ecolabellel ellátott termékeknek minden életszakaszát felmérték. A tisztító- és mosószerek használat után a szennyvízbe, majd az élővizekbe jutva okozzák a legnagyobb terhelést, valamint a csomagolásuknak van komoly környezetkárosító hatása.

Az EU Ecolabel minimálisra csökkenti a természetes vizekbe kerülő szennyeződés mennyiségét, mert az ilyen termékekben biológiailag lebomló anyagok vannak, és a termékek csomagolása is újrahasznosítható. Ami ezenkívül a vásárlók szemszögéből különösen lényeges, az, hogy ezekkel a tisztítószerekkel szemben elvárás, hogy ugyanolyan hatékonyak legyenek, mint a piacon található többi termék.

ecolable
ökocímke
ecolabel.eu

Környezetbarát Termék – a magyar védjegy

Uniós mintára jött létre a magyar változat, melynek odaítélését és ellenőrzését állami intézmény koordinálja. Az EU Ecolabelhez hasonlóan a Környezetbarát Termék tanúsítvány élelmiszerekre és gyógyszerekre nem igényelhető. Az ilyen minősítésű termékek kedvezőtlen környezeti hatása sokkal kisebb, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. A tanúsítvány használatának az a szerepe, hogy piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint riválisaik.

környezetbarát termék
ökocímke
okocimke.hu

Ecogarantie – a legszigorúbb védjegy

A 2002-ben alapított belga minősítő szervezetnek vannak a legszigorúbb feltételei. A minősítés a kozmetikumokra, a mosó- és tisztítószerekre, valamint a tengeri sókra terjed ki. Odaítéléséről – az emberi egészséget és a környezetet egyaránt védő szigorú kritériumoknak való megfelelés alapján – nem egy, hanem három független szakértői bizottság dönt.

Az Ecogarantie minősítéssel rendelkező termékek nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat és tartósítószereket, foszfátokat és klórt, kőolajszármazékokat, optikai fehérítőt, melyek szintetikus anyagok, és allergiát is okozhatnak. Nincsenek bennük felesleges töltőanyagok, illetve génmanipulált anyagok sem. A tanúsítvány odaítélésének feltétele az is, hogy az alapanyagok biológiailag lebomlóak legyenek. A felsoroltakon kívül az Ecogarantie-nek fontos törekvése a társadalmi felelősségvállalás is, ennek jegyében az embléma igazolja a tisztességes bérezést és foglalkoztatást.

eco garantie
ökocímke
ecogarantie.eu

Nem bízunk a környezetbarát tisztítószerekben

Egy lakossági felmérésből sajnos kellemetlen tények derültek ki. Többek között az, hogy a legelterjedtebb EU Ecolabelt is kevesen ismerik, és – bár a családok számára fontos a környezet egészsége – tisztítószerek vásárlásakor még mindig a régi, nem ritkán veszélyes vegyszereket választják.

Pedig több alkotóelem ártalmas az egészségünkre és a környezetre is. Egyik ilyen az SLS (sodium-lauryl-sulfate), amely a bőrre és a szemre fokozottan káros. Annak, aki bőrbetegségben szenved, teljesen mellőznie kell. A környezetbe kerülve az élővilágot is rombolja. A problémás anyagok között szerepelnek az úgynevezett ED-k (endokrin diszruptorok) is. Az ED-k olyan mesterséges anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve ösztrogénhatást fejtenek ki, hosszútávon károsítva ezzel a hormonrendszert. Az ED-k negatívan befolyásolják a petesejtek és a hímivarsejtek működését, ezáltal a fogamzás esélyét. Egy tanulmány arra is rámutat, hogy azoknak a személyeknek a szervezetében, akiknél termékenységi problémák jelentkeztek, minden esetben jelen volt valamilyen ED.

Az öko kevésbé hatékony?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta az ökoszerek hatékonyságát: 69 szupermarketekben és drogériákban kapható, vegyesen öko- és hagyományos tisztítószert teszteltek. A teszt a mosóporokra, a mosógélekre és a mosogatószerekre terjedt ki.

A vizsgálaton minden területen az EU Ecolabel címkével ellátott termékek végeztek az élen; sok esetben ezek saját márkás termékek voltak, így az áruk is a legkedvezőbb volt. Tehát kijelenthetjük, hogy van értelme az ökoemblémáknak, figyeljünk oda rájuk! Az öko minősítésű termékek környezetbarátabb választások, a pénztárcánkat is kímélik, és a hatásfokuk sem rosszabb a hagyományos szerekhez képest. (A teljes teszt eredményét a Tudatos Vásárlók Közösségének oldalán találod.)

search icon