Tényleg ér valamit a „Rainforest Alliance” címke?

Tényleg ér valamit a „Rainforest Alliance” címke?
Tényleg ér valamit a „Rainforest Alliance” címke?

Megvan a kis békás pecsét a kávén? Ugye, hogy jobb érzés olyat vásárolni, amellyel minimalizáljuk az ökológiai lábnyomunkat a bolygó túlfelén? De vajon ez valóban igaz? Elképzelhető, hogy csupán marketing?

A fejlett világ okozta környezeti terhelésről sokat beszélünk. Arról is, hogyan lehet legjobban csökkenteni vagy akár meg is szüntetni. Ennek egyik módszere az, amikor tudatosan csak kistermelőktől és fenntartható módon előállított termékeket vásárolunk. De mi van azokkal a dolgokkal, amelyeket nem tud a kiskunnekeresdi gazda az asztalunkra tenni? Például a kávéval vagy az olyan olajokkal, amelyeket tőlünk délebbre fekvő vidékeken termesztenek?

Erre is született válasz, hiszen mára számos nemzetközi egyezmény és nem-kormányzati szervezet (NGO) foglalkozik a problémával. Utóbbiak egyike a Rainforest Alliance, amely igyekszik helyben segíteni a termelőket abban, hogy minél extenzívebben és környezetbarátabb módon gazdálkodhassanak. Azokra a termékekre, amelyekben minél több az ilyen forrásból származó alapanyag, ad egy pecsétet.

De itt jön a trükk! Az, hogy rajta van a békás logó a csokin vagy a kávén, nem jelenti azt, hogy maradéktalanul etikus bizniszből származik. A cég ugyanis különféle standardokat szabott az élelmiszerekre. Míg a gyógynövényeknél elég, ha egy termék 50%-ban származik „jó helyről”, addig a termékek javánál ehhez 90%-ra van szükség. Bizonyos termékek esetében elengedhetetlen a 100%-ban ellenőrzött beszerzési lánc.

És itt jön a turpisság! Az igazi környezeti terhelést nem is feltétlenül az előállítás okozza, hanem az az út, amelyet bejárva a termék a boltok polcára kerül. Nem véletlen, hogy a Rainforest Alliance-t azzal vádolták meg, hogy segít zöldre mosni a nagyvállalatokat azzal, hogy jó pénzért megadja nekik a jogosultságot az embléma viselésére. A „békások” ezt azzal hárították, hogy komoly ellenőrzési procedúráik vannak.

A Rainforest Alliance tehát jó kiindulási pont, ha csökkenteni szeretnénk a tengereken túli lábnyomunkat. De még jobb, ha magunk nézünk utána annak, hogy pontosan milyen utat járt be az, amit hazaviszünk. Ne spóroljuk meg ezt a munkát, hogy unokáink később megtehessék!

search icon