Tényleg ér valamit a „Rainforest Alliance” címke?
Tényleg ér valamit a „Rainforest Alliance” címke?

Megvan a kis békás pecsét a kávén? Ugye, hogy jobb érzés olyat vásárolni, amellyel minimalizáljuk az ökológiai lábnyomunkat a bolygó túlfelén? De vajon tényleg minimalizáljuk? Elképzelhető, hogy mindez csupán álnok marketingfogás?

A fejlett világ okozta környezeti terhelésről sokat beszélünk. Arról is, hogyan lehet legjobban csökkenteni vagy akár meg is szüntetni. Ennek egyik módszere az, amikor tudatosan csak kistermelőktől és fenntartható módon előállított termékeket vásárolunk. De mi van azokkal a dolgokkal, amelyeket nem tud a kiskunnekeresdi gazda az asztalunkra tenni? Például a kávéval vagy az olyan olajokkal, amelyeket tőlünk délebbre fekvő vidékeken termesztenek?

Erre is született válasz, hiszen mára számos nemzetközi egyezmény és nem-kormányzati szervezet (NGO) foglalkozik a problémával. Utóbbiak egyike a Rainforest Alliance, amely igyekszik helyben segíteni a termelőket abban, hogy minél extenzívebben és környezetkímélőbb módon gazdálkodhassanak. A szervezet azokra a termékekre, amelyekben egyre több a fenntartható forrásból származó alapanyag, ad egy pecsétet.

Persze, az, hogy rajta van a békás logó a csokin vagy a kávén, nem jelenti azt, hogy a termék maradéktalanul etikus bizniszből származik. A cég ugyanis különféle standardokat szabott az élelmiszerekre. A gyógynövényeknél például elég, ha egy termék csak 50%-ban származik „jó helyről”, ám szerencsére azért a termékek javánál ehhez többre, nagyjából 90%-ra van szükség. Bizonyos produktumok esetében pedig elengedhetetlen a 100%-ban ellenőrzött beszerzési lánc.

De itt jön a turpisság! Az igazi környezeti terhelést nem is feltétlenül az előállítás okozza, hanem az az út, amelyet bejárva a termék a boltok polcára kerül. Nem véletlen, hogy a Rainforest Alliance-t azzal vádolták meg, hogy segít zöldre mosni a nagyvállalatokat azzal, hogy jó pénzért megadja nekik a jogosultságot az embléma viselésére. A „békások” ezt azzal hárították, hogy komoly ellenőrzési procedúráik vannak.

A Rainforest Alliance tehát jó kiindulási pont, ha csökkenteni szeretnénk a tengereken túli lábnyomunkat. De még jobb, ha magunk nézünk utána annak, hogy pontosan milyen utat járt be az, amit hazavinnénk az áruházakból, és végül ennek függvényében intézzük a bevásárlásainkat. Ne spóroljuk meg magunknak ezt a munkát, ha fenntarthatóbb életmódra akarunk törekedni!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon