Elmulasztottál szörpöt készíteni? Sebaj, itt a bodzabogyó!

Elmulasztottál szörpöt készíteni? Sebaj, itt a bodzabogyó!
Elmulasztottál szörpöt készíteni? Sebaj, itt a bodzabogyó!

Idén bőven termett virág minden bodzabokron, s ezért bogyóból sincs hiány. Aki esetleg elmulasztott szörpöt készíteni, most nekifuthat a termés hasznosításának!

A fekete bodza (Sambucus nigra) szerencsére egész Európában megtalálható, így hazánkban is belefuthatunk úton-útfélen. Tavasszal, amikor virágzik, messziről érezhetjük jellegzetes, édeskés illatát. Fehér bogernyővirágait ellepik a különféle ízeltlábúak – mint a pókok, méhek vagy éppen sajnos a levéltetvek –, amelyek a szörpkészítést is megnehezítik. De mi a helyzet, ha üdítőt már nem készíthetünk, mert a bodza elvirágzott, ellenben egyre több fényes, fekete bogyócska van a bokron?

A bodza nyár végén, ősz elején hozza bő termését. Ha odafigyeltünk a virágtányérok leszedésekor, és hagytunk fent néhányat, ezek mostanra már bőven teremnek. Kapzsiságunk legyőzése most megajándékoz minket, ugyanis a jó bodzatermésből számos finomságot készíthetünk. Ilyen például a lekvár, a bor (amiről Fábry Sándor is mesél a „Vietnámi balzsam” című adásban) vagy szárítva a tea. Akinek igazán sok bodzája – és ideje van –, pálinkát is főzhet belőle, amit egyébként aranyárban mérnek.

Ha lemaradtál a virágzásról, több bogyó maradt, amit leszedhetsz a bodzabokorról.
Kép: Canva

A bogyó szüretelésére is igaz, ami a virágéra: autóút mellől ne szedjük, ugyanis a káros anyagok felhalmozódhatnak a termésben, így koncentráltan vehetjük magunkhoz a mérget. Ha viszont jó helyről szerezzük be, akkor egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag „táplálékkiegészítőhöz” jutunk. Olyannyira „gyógyír”, hogy régen vashiányos betegeknek is ajánlották a fogyasztását.

search icon