Esőerdő
Esőerdő

Az esőerdő olyan erdei ökoszisztéma, amelyre nagy csapadékmennyiség (1500–10 000 mm/év), zárt lombkorona és a fajok sokfélesége jellemző. Három fő típusát különböztetjük meg: a trópusi esőerdőt, a szubtrópusi esőerdőt és a mérsékelt övi esőerdőt. Legjelentősebb közülük a trópusi esőerdő.

Az esőerdők Földünk legrégebbi élő ökoszisztémái, némelyikük legalább 70 millió éves. Földünk felszínének csupán 6%-át borítja esőerdő, de ez a 6% ad otthont a világ összes növény- és állatfaja több mint felének.

Az Antarktisz kivételével minden földrészen van esőerdő. A legnagyobb kiterjedésű esőerdőket Dél-Amerikában, az Amazonas-folyó mentén találjuk, illetve Afrikában, a Kongó-folyó mentén.

Az esőerdőknek kritikusan fontos szerepük van bolygónk jólléte és a fenntarthatóság szempontjából. Ezek az erdőtípusok körülbelül 1,2 milliárd hektár növényzetet ölelnek fel, így sokszor a Föld termosztátjának is nevezik őket.

Oxigénszükségletünk mintegy 20%-át termelik meg, mindemellett hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, ami jelentős mértékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátásának káros hatását.

Hatalmas mennyiségű napsugárzást képesek elnyelni, ezzel segítve a hőmérséklet szabályozását szerte a világon. Ezek a folyamatok együttesen járulnak hozzá a Föld éghajlatának stabilizálásához.

Sajnos az esőerdők területe riasztóan gyors ütemben csökken, percenként 40 hektáron vágják ki a fákat. Az emögött álló fő okok a mezőgazdasági használat, az állattartáshoz szükséges területszerzés, a papír- és bútoripar, továbbá a bányászati tevékenységek. Mindezek mellett jelentős még a városok terjeszkedése és az infrastruktúra-fejlesztés miatti veszteség.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Szénmegkötés

search icon