Elképesztő sebességgel fogy az esőerdő a WWF szerint
Elképesztő sebességgel fogy az esőerdő a WWF szerint

Az fák kritikus fontosságúak a klímaváltozás elleni küzdelemben, mégis óriási mértéket ölt az erdőirtás a világ őserdei területein, melyről a Word Wildlife Fund mai jelentése fest újabb lehangoló képet.

A WWF jelentése 24 olyan hotspotot nevezett meg, ahol ma a világ erdőirtása összpontosul. Ezek a területek a globális erdőveszteség kétharmadáért felelősek és kizárólag a világ trópusi és szubtrópusi régióiban helyezkednek el. Ezeken a területeken 2004 és 2017 között több mint 160 ezer négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, amely közel kétszerese hazánk méretének.

Eközben, ahogy a jelentés is kitér rá, az óceánok után az erdők a második legjelentősebb szén-dioxid nyelők, miközben 1,2 milliárd ember számára nyújtanak megélhetést, menedéket és táplálékot, valamint a világon élő szárazföldi állatfajok felének otthont.

A vizsgált időszakban a legjelentősebb pusztítást az Amazonas-medence őserdeje szenvedte el, de jelentősen csökkent az Indonézia és Malajzia által megosztott Borneó szigetének erdőborítása is. Ez utóbbit többször is említettük már a pálmaolaj-termelés kapcsán.

A WWF szerint az erdőirtás fő mozgatórugója a mezőgazdaság, illetve a növekvő élelmiszertermelés hátterében meghúzódó népességnövekedés. Hangsúlyos továbbá az ipari célú fakitermelés, a bányászat és az infrastrukturális projektek, de a nagyvárosok terjeszkedése is jelentős szerepet játszik.

A környezetvédelmi szervezet szerint gyors szemléletváltásra lenne szükség az erdőgazdálkodásban és a mezőgazdaságban, a fogyasztóknak pedig a növényi étrend felé kellene elmozdulniuk, mert az esőerdők kivágása sok esetben azért következik be, hogy helyükön legeltetés vagy állati takarmány termesztése folyhasson.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(WWF)

search icon