Az amazóniai esőerdő brazil része több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyi elnyel
Az amazóniai esőerdő brazil része több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyi elnyel

Egy új tanulmány szerint a brazil Amazonas az elmúlt 10 évben csaknem 20%-al több szén-dioxidot bocsátott a légkörbe, mint amennyit elnyelt ez pedig rámutat arra, hogy az emberiség nem függhet többé attól a reménytől, hogy a „Föld tüdeje” majd eltünteti a szennyezésünket.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány az erdő növekedésével elnyelt és tárolt szén-dioxid mennyiséget vizsgálta a tüzek és fakivágások kibocsátásához mérve.

Ezek alapján 2010 és 2019 között az Amazonas-medence brazil területe 16,6 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki, miközben csak 13,9 milliárd tonnát nyelt el.

Némileg számítottunk erre, de most először tudjuk számokkal alátámasztani, hogy a brazil esőerdőkben megfordultak a folyamatok és ma már nettó kibocsátók. Azt még nem tudjuk, hogy ez az átállás mikor válhat visszafordíthatatlanná.

–mondta Jean-Pierre Wigneron, a francia Nemzeti Agronómiai Intézet kutatója, a tanulmány társszerzője

Ebben a folyamatban az is komoly szerepet játszik, hogy a világ legnagyobb esőerdejének irtása az elmúlt években sosem látott mértéket öltött. A kutatók szerint 2019-es brazil kormányváltás évében a fakivágás mértéke nagyjából négyszeresére nőtt az azt megelőző évek átlagához képest. Ez 2019-ben körülbelül 3,9 millió hektárt jelentett.

Az amazóniai esőerdő kiesése nagyon komoly érvágás lenne a klímaváltozás elleni harcban, hiszen ez a régió a világ legnagyobb szárazföldi elnyelője.

A kutatás csak a brazil területekre terjedt ki, melyek 60%-át teszik ki az esőerdő területének. A kutatók szerint az erdő többi része egyelőre szén-dioxid semleges lehet, habár az erdőirtás a környező országokban is egyre növekszik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(The Guardian)

search icon