Brazília külföldi támogatással mentené meg az Amazóniai esőerdőt
Brazília külföldi támogatással mentené meg az Amazóniai esőerdőt

A brazil környezetvédelmi miniszter, Ricardo Salles az O Estado de Sao Paulo című lapban arról beszélt, hogy egymilliárd dolláros támogatást kér Brazília külföldtől, többek között az Egyesült Államoktól, hogy 30-40 százalékos mértékben visszaszorítsa az erődirtást az Amazonas térségében. Latin-Amerika legnagyobb országa két éve még elutasította a nemzetközi segítséget, de most úgy látják, ha beérkeznek az erdőirtás elleni küzdelemhez szükséges források, akkor 12 hónap alatt el lehet érni, hogy 30-40 százalékkal csökkenjen a károkozás.

Korábban Brazíliát széles körben bírálták amiatt, hogy nem sikerült megfékeznie az erdőirtást az Amazonas vidékén, a világ legnagyobb esőerdejében. Jair Bolsonaro államfő korábbi nyilatkozatában, a védekezés helyett az az esőerdő nyújtotta gazdasági erőforrások kiaknázását helyezte előtérbe. Ezzel egy időben csapatokat küldött, hogy megpróbálják kezelni az erdőirtás jelentette gondokat – kevés sikerrel.

Salles az interjúban kifejtette, hogy a tervek szerint a beérkező pénz egyharmadát közvetlenül az erdőirtás elleni küzdelemre fordítanák, míg a fennmaradó kétharmadból jutna a gazdasági fejlesztésre, amelynek keretében az embereknek alternatív megélhetőségi lehetőséget teremtenének, hogy ne az esőerdőből igyekezzenek hasznot húzni.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a terv végrehajtásáért a hadsereg maradna a felelős, mert szerinte olcsóbb fizetni a katonák napidíját, mint teljes munkaidőben foglalkoztatottakat alkalmazni az Ibama környezetvédelmi ügynökségnél. Az ügynökség költségvetését Bolsonaro elnöksége alatt jelentősen megkurtították.

Salles megígérte, hogy ha nem kapják meg a kívánt összeget, akkor is igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni a tervezett cél érdekében. A források esetleges hiánya miatt azonban nem vállalhat kötelezettséget arra, hogy megmondja, mennyire sikerült visszaszorítani az erdőirtást.

(MTI)

(fotó: pexels – Francesco Ungaro)

search icon