2064 után már nem fog létezni többé az amazóniai esőerdő?
2064 után már nem fog létezni többé az amazóniai esőerdő?

Az amazóniai esőerdő  2064-re teljesen elpusztulhat, ha nem történik változás Robert Walker, a Floridai Egyetem geográfusának számításai szerint.

A kutató már évtizedek óta tanulmányozza a régiót, és a számításhoz több tényezőt is együttesen vett figyelembe:

  • az aszályos időszakok gyakoriságát,
  • az erdőirtást,
  • a csapadékmennyiség eloszlását.

Ezek alapján azt állapította meg, hogy el fog érkezni egy pont, amikor az esőerdő nem lesz képes regenerálódni a különböző negatív hatásokból és szavannává alakul a terület.

A 2020-as adatok szerint az Amazonas területének 11 százalékáról az erdőirtások miatt már eltűntek a fák, míg 17 százaléka volt kitéve más beavatkozásnak pédául erdőtüzeknek és útépítéseknek. A kutatók szerint ahhoz, hogy fennmaradjon az esőerdő, a terület csak kevesebb mint 25 százaléka pusztulhat el, máskülönben a változás az időjárás mintázatára is visszahat.

Hogyan járulnak hozzá a Walker által figyelembe vett tényezők az Amazonas pusztulásához?

Az erdőirtás nyomán az esőerdő már nem képes regenerálódni, míg az erdőtüzek esetében van rá esély, feltéve ha a fák helyén nem invazív fajok nőnek. Abban az esetben a gyúlékony aljnövényzet miatt ugyanis nagymértékben nő a további tüzek esélye.

A klímaváltozás befolyásolja a csapadék eloszlását is: az Amazonas-medence nyugati részén egyre több csapadék hull, keleten és délen, ahol az erdőirtás is nagy probléma, fokozódik a szárazság. Az ezen a területen tapasztalható, kevés esőzéssel járó hét hónapos száraz időszak évente egy nappal meghosszabbodik, ami nem tesz jót a növényeknek sem és a tűzesetek számát is növeli.

Az aszályos időszakok után több évre van szüksége az esőerdőnek a regenerációhoz. A szokatlanul aszályos 2005 év után az erdő négy év alatt tudott úgy felépülni, hogy ismét fák borítsák az akkor elvesztett területet. Ez a 2005-ös szárazság kb 20-30 nappal volt hosszabb, mint a korábbi hasonló időszakok. Ebből kiszámítható, mikor jutunk el oda, hogy egy ilyen hosszú száraz időszak már nem számít kivételesnek, amiből az erdő már nem fog tudni regenerálódni.

Hogy ez a folyamat visszafordítható legyen radikális változásokra van szükség nem csak az erdőirtások kapcsán, hanem az üvegház hatású gázok mérséklése és a tüzek megelőzése terén is.

(rakéta)

(fotó: pexels – Maik Kleinert)

search icon