Fordulópont: szavannává válhat az amazóniai esőerdő

Fordulópont: szavannává válhat az amazóniai esőerdő
Fordulópont: szavannává válhat az amazóniai esőerdő

Egy frissen a Nature Communications-ben publikált tanulmány alapján az amazóniai esőerdő jelentős része közeledik ahhoz a fordulóponthoz, mely után visszafordíthatatlanul szavannaszerű környezetté fog alakulni.

Az esőerdők rendkívül érzékenyek a csapadékot hosszú távon befolyásoló tényezőkre, a tanulmányban a kutatók az esőzés és az erdők kapcsolatát elemezték. Arie Staal, az Utrechti Egyetem munkatársa szerint jelenleg Amazónia 40 százalékánál csökkent le annyira a csapadék, hogy fordulópontot jelent: az esőerdő még megmaradhat, de akár szavanna is kialakulhat.

A vizsgálat során az amerikai, afrikai, ázsiai és óceániai esőerdők stabilitását elemezték. A munkában a legfrissebb légköri adatokat használták fel, melyek segítségével két forgatókönyv szerint folytattak szimulációkat: az elsőben egyáltalán nem voltak esőerdők, a másodikban pedig a Föld teljes trópusi régióit lefedték. Ezek a szélsőséges modellek az esőerdők ellenállásának mértékét segítik megérteni. A kutatásban azt is modellezték, hogy mit okozhat az, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának szintje a század végéig magas marad.

Az eredmények alapján amennyiben az kibocsátás jelentős lesz, úgy Amazónia nagy része instabillá válhat, és kiszáradhat, hisz az esőerdők csak megfelelő körülmények között képesek fenntartani a vízháztartásukat.

A kutatás társszerzője, Ingo Fetzer a Stockholmi Resilience Center munkatársa szerint:

az esőerdők minden kontinensen nagyon érzékenyek a globális változásokra, és gyorsan elveszíthetik alkalmazkodási képességüket. Ha egyszer pedig elveszítik, akkor több évtizedre lesz szükségük, hogy visszatérjen az eredeti állapotuk.

(guardian.com)

search icon