Alig maradt épp esőerdő Brazília egyes vidékein
Alig maradt épp esőerdő Brazília egyes vidékein

A közvetlen vagy közvetett emberi tevékenység miatt komoly károsodást szenvedtek a töredékesen fennmaradt brazil esőerdők az Atlanti-óceán mentén.

Az atlanti esőerdő területe egykor összesen 1 315 460 km²-t tett ki, ezzel a dél-amerikai ország 15%-át borította, mára azonban csupán széttöredezett maradványai vannak meg, miközben területe az eredeti kiterjedés 20%-ra csökkent.

Egy brazil kutatás szerint azonban a megmaradt részek körülbelül 80%-ka is komoly károsodást szenvedett, így veszített biológiai sokszínűségéből és biomasszájából. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 23-31%-kal kevesebb fafaj és 25-32%-kal kevesebb biomassza található az érintett erdőkben.

Csupán az erdők biomassza-eróziója egyenértékű azzal, mintha 70 ezer négyzetkilométernyi erdőt vágtak volna ki, mely összehasonlításképp közel akkor mint Csehország területe.

A kutatók a vizsgálati módszerükkel kapcsolatban elmondták, hogy nagyon sokat lehet megtudni egy erdő állapotáról már abból is, hogy az ott élő fák magjai milyen méretűek. A pionír fajok általában rengeteg kisebb magot érlelnek, ha ezek a fák dominálnak egy erdőben, akkor azt a terület valószínűleg megzavarták, biodiverzitása csökkent.

Velük szemben vannak azok a fák, melyek csak kedvező körülmények közt virágoznak és nagy magokat hoznak. Ahol ilyenek élnek ott általában az állatvilág is sokszínűbb és az erdő minősége is jóval magasabb.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy mivel az atlanti erdők fennmaradt területének csak 9%-ka állami tulajdonú, így az erdők védelmében és helyreállításában nagy felelősség hárul a magántulajdonosokra is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(enn)

search icon