Georgina Wilson-Powell – Tényleg zöld? (könyvajánló)

Georgina Wilson-Powell – Tényleg zöld? (könyvajánló)
Georgina Wilson-Powell – Tényleg zöld? (könyvajánló)

Kézikönyv ahhoz, hogy válaszokat kapjunk a mindennapi ökológiai dilemmákra.

Nem lehet mindenki passzívház-tulajdonos, vagy szabadtartásos jakpásztor Mongóliában. Hétköznapi emberek vagyunk, hétköznapi élettel és problémákkal, de ez nem azt jelenti, hogy ne is tudnánk tenni a környezetért. Georgina Wilson-Powell brit újságírónő pont az átlagos embereknek írta könyvét, hogy bemutassa, nem kell 180 fokot vennie életünknek, hogy tudatosabbak legyünk.

Mi a legzöldebb fogamzásgátló módszer; mennyire környezetbarát az e-bike; aki nem akar lemondani a marhahúsról, hogy lehet tudatosabb; melyik a legfenntarthatóbb mosogatószivacs; és mi a helyzet a hulladékfelhasználással? Az írónő ilyen és ehhez hasonló, átlagos kérdéseket dob fel, érdekes adatokkal körbejárja, és igyekszik tanácsokat adni. Remek ötletekkel, és szemléletes illusztrációval ellátott praktikus könyv.

Ki is az írónő?

Georgina Wilson-Powel nem egy több évtizedes múlttal rendelkező, fekete öves környezetvédő, sőt a mainstrem, de talán még a zöld témákban jártasabb egyének se különösebben ismerték azelőtt, mielőtt megírta az Is It Really Green? című könyvét. Georgina kezdetben Londonban volt újságíró, majd Dubajban szerkesztett magazinokat. Elmondása szerint a dubaji évek alatt kezdte foglalkoztatni az ökológiai lábnyoma és hogy miként is tehet ellene, de nem igazán talált olyan felületet, ahol informálódhatna ezekben a témákban. Így – több mint egy évtizedes újságírói múlttal a háta mögött – 2016-ban megalapította a stílusos fenntartható élettel foglalkozó Pebble online magazint, amit azóta is szerkeszt. Mindig is a hétköznapi témák érdekelték, és úgy írta meg könyvét, hogy választ adhasson azokra a kérdésekre, amik benne is először megfogalmazódtak a zöldebbé válás iránt.

Georgina Wilson-Poweld
www.shemadeithappen.co.uk

Nézzünk bele a könyvbe!

Semmiképpen nem regény, vagy saját történetek gyűjteménye, hanem igazi kézikönyv, a maga pozitív értelmében. Rövid bevezető után a tartalmi rész 10 fejezetre van osztva, mint a mindennapi életünk egy-egy szakasza. Valamikor egy cselekvés köré szerkeszti a mondanivalót, például utazás, vásárlás; máskor egy helyiséghez vagy szokáshoz, például zöld konyha, zöld fürdőszoba, étel, ital, de foglalkozik a családdal, szabadidővel és a kerti munkákkal is.

Amikor először kézbe vettem, feltűnt puha borítása, és a szokásosnál talán barnább lapok (ez nem is a véletlen műve), megfordítottam a könyvet, és az utolsó lapon szemet szúrt a Forest Stewardship Council logója. (Az FSC tanúsítvánnyal ellátott könyvek fenntartható fakitermelésből származnak, és a nyomdai technika is környezetbarát.) Ez mindenképpen jó pont egy zöld könyvnél. Szedése jóval inkább emlékeztet egy magazinéra; mintha csak Reader’s Digest olvasnék. Bár nincs összefüggés a fejezetek között, mégis akár egy ültő helyében el tudja olvasni az ember a kicsit több, mint 200 oldalas, de a képek miatt igen szellős könyvet. Gyorsan ki lehet pörgetni, de talán mégse ez a legjobb felhasználása a könyvnek – jobb ha mindig kéznél van, az sem baj ha a konyhai polcon kap helyet. Legjobb úgy használni, ha éppen tervezünk valamit, például főzni, bevásárolni, vagy takarítani; ekkor előkapjuk, és megnézzük, mit tanácsol.

Praktikus használhatóságán és jó illusztrációin túl a statisztikái fogtak meg. Minden kérdéshez hoz egy vagy több érdekes számot, kimutatást. Márpedig ha valami adatokkal is alátámasztott, akkor sokkal hitelesebben hat, és nagyobb lesz a „hűha” élmény. Például gondoltad volna, hogy a bolti termékek 50%-ban van pálmaolaj, vagy hogy a kézi mosogatáshoz képest a mosogatógép negyed annyi vizet használ?

Bár azt írják, a könyv nem csak fordítás, hanem elméletileg magyar szokásokra igazított kommentárokat is tartalmaz, ettől eltekintve sok helyen igencsak brit. Ezt úgy értem, hogy nagyon sok angol és nyugat- európai példát hoz, ezeket magyar olvasó a gyakorlatban már nem fogja tudni foganatosítani. Pedig ez lenne a fő cél, hogy a zöld tippeket a gyakorlatban is vegyük át. Azt remélem, hogy egy magyar írónak vagy a témával kimerítően foglalkozó bloggernek az íróasztalán már ott van ennek a könyvnek nem csak a fordítása, hanem a 100%-ban magyar kézirata.

Mint említettem, a könyv 10 témakörből 143 tanácsot hoz. A témák szerteágazásából kifolyólag olykor ellentmondások is fellelhetőek. Gondolok itt olyanra, hogy egyszer kerülendőnek mondja a szóját, máskor pedig pozitív alternatívaként jelöli. Illetve néha talán túl evidens tippeket ad, elvégre ki gondolta volna, hogy a műanyag visszaszorításához érdemes kerülni a flakonos üdítőt.

Kiknek ajánlom?

Hangsúlyozom, kézikönyvként olvassuk, és igyekezzünk tényleg minél több tanácsát kipróbálni! Mert ha csak végigolvassuk, rácsodálkozunk az elrettentő statisztikákra és visszatesszük a polcra, azzal csak növeljük klímaszorongásunkat és olyan érzésünk lesz, hogy a létünk minden mozzanata visszafordíthatatlanul szennyezi a környezetet. És könnyen olyan következtetésre juthatunk, hogy mivel mindennel károsítjuk a bolygót, felesleges is tenni ellene. Nem hiszem, hogy egy szkeptikus a könyv elolvasása után egyből zöld útra térne, inkább olyannak ajánlom, aki már gondolkodott hasonló témákon, és meg is fogant a gondolat benne a tisztább élet iránt. Azoknak viszont kortól, nemtől függetlenül kitűnő választás.

Összességében egy hasznos és hiánypótló kézikönyv, ami remek opció lehet tanároknak vagy diákoknak is, akik akár még természetismeret órán vagy kiselőadáson villanthatnak a benne olvasott trükkökkel. A könyv az összes nagy könyvhálózat polcán megtalálható, mind üzletben, mind online, az ára 2500-tól 2800 Ft-ig terjed.

search icon