Ma van a fairtrade világnapja
Ma van a fairtrade világnapja

A fairtrade egy olyan méltányos, környezettudatos kereskedelmi rendszer, mely a jut is, marad is elvén működve a termeléstől az eladásig minden fél számára igazságos körülményeket teremt.

Azok a termékek, melyek a fairtrade megjelöléssel vannak ellátva, megfelelnek a Fairtrade Fundation szigorú szabályainak. Így ha ilyen terméket vásárolunk biztosak lehetünk benne, hogy az

  • egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készült,
  • a dolgozók tisztességes árat kaptak az elkészített termékekért,
  • és munkahelyük működésével kapcsolatban döntési jogosultsággal is rendelkeztek,
  • illetve gyerekmunka nélkül készült.

Ezek mellett pedig garantált a termékek jó minősége is, melyet sokszor kézi munkával állítanak elő, odafigyelve arra is, hogy kevésbé szennyezzék a környezetet.

A Fairtrade Foundation legutóbbi jelentése szerint 2018-ban 1,71 millió gazdálkodó és alkalmazott dolgozott a program keretében, akiknek 50%-a kávétermesztésben, míg 45%-a tea-, kakaó-, cukornád-, gyapot- illetve banántermesztésben dolgozott.

2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9,8 milliárd eurós értéket a fairtrade termékek kereskedelme, amely közel 10%-os bővülést jelentett az előző évhez képest. Ezzel együtt magasabb összeg, átlagosan 118 millió euró került vissza a termelőkhöz a fairtrade prémium program keretében.

Ezek az összegek a termékek eladása után a minimális eladási áron felül kerülnek a termelőkhöz. Ennek aztán jelentős részét a gazdaságok fejlesztésére, oktatási programokra és a helyi közösségek fejlesztésére fordítják.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Tudatos Vásárló)

search icon