A mezőgazdasági turizmus hozhat fenntartható fordulatot az utazásba
A mezőgazdasági turizmus hozhat fenntartható fordulatot az utazásba

Az agrárturizmus szemben például a hagyományos tömegturizmussal helyben is valódi értéket teremt. Nem csak az utazók élményei gazdagodnak, de a termelők is jól járnak.

A koronavírus-járvány során a legtöbbünk megtapasztalhatta a bezártságból a természetbe való vágyakozást. Ha csak a szobanövények keresletének felfutására, vagy a kirándulóhelyek kiemelkedő forgalmára gondolunk már érezhető, hogy mennyire átértékelődött és megnőtt a természet iránti vágy.

Erre az igényre adhat kiváló választ az agrárturizmus, melynek célpontjai azok a fenntartható módon működő gazdaságok lehetnek, melyek a klasszikus nagyipari mezőgazdasági termelés helyett egy természetközelibb utat választottak – ezzel viszont nem a profitot tették az első helyre.

Ahogy a magyarmezőgazdasag.hu írja, a fenntartható gazdálkodás módszerei a ráfordításhoz képest jellemzően kevésbé következetes és kiszámítható hozamot és jövedelmet eredményeznek. Ez jelentős pénzügyi megterhelést okozhat a kisebb gazdaságoknak, amelyet a mezőgazdasági turizmus segíthet enyhíteni.

A modell egyes helyeken már most is nagyon jól működik, Nagy-Britanniában például számos gazda termel jelentős jövedelmet az agroturisztika gyorsan növő piacán, amire nem nehéz betörni, hiszen alapvetően alacsony beruházási költséggel bír. Elég lehet egy kemping vagy akár néhány jurta kialakítása is.

Vannak már olyan helyek, ahol az utazók nem csak belepillanthatnak a munkába, de részt is vehetnek benne, ezzel is támogatva a gazdálkodókat. A lap megemlít például egy görög helyszínt, ahol a turisták a hagyományosan művelt olajfaligetek fenntartásában tudnak segíteni a helyi közösségnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(magyarmezőgazdasag)

search icon