Helyezzük előtérbe a rövid ellátási láncokat, így támogatva a helyi termelőket
Helyezzük előtérbe a rövid ellátási láncokat, így támogatva a helyi termelőket

A tegnap zárult, 90 ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum, melynek tagjai fontos megállapításokat tartalmazó közös deklarációt fogalmaztak meg.

A szervezet, melynek munkájához hazánk kiemelkedő mértékben járul hozzá, a járvány miatt online tartotta meg tanácskozását. A világfórum résztvevői számára Nagy István agrárminiszter is küldött videóüzenetet, melyben kiemelte, szükség van a rövid ellátási láncok kialakítására és ezzel a helyi termelők helyzetbehozására.

Az elmúlt közel egy év megmutatta és megerősítette a mező- és élelmiszergazdaság jelentőségét, valamint, hogy mennyire nélkülözhetetlen a gazdák és a termelők munkája

-emelte ki az agrárminiszter

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a klímaváltozást egyelőre a mezőgazdaságban dolgozók szenvedik meg a leginkább, hiszen ők vannak legjobban kitéve a természet változásainak. Épp ezért viszont ők is érdekeltek a természet megóvásában, amiért az elmúlt években egyre többet tettek. Nagy István szerint az agráriumban dolgozók bevonása nélkül nem lehet legyőzni a klímaváltozást.

A világfórum résztvevői közös nyilatkozatban hangsúlyozzák a biodiverzitás megőrzésének kiemelt szerepét, a beporzók, a modern öntözési rendszerek jelentőségét, az erdőtelepítések klímaváltozásra gyakorolt pozitív hatását. A deklarációban azt is jelzik, hogy a hulladékok csökkentése és az élelmiszerpazarlás mérséklése olyan kihívás, melyre a Föld összes országának hatékonyabb választ kell kidolgoznia.

(MTI)

search icon