Mire jó a marhaepeszappan?

Mire jó a marhaepeszappan?
Mire jó a marhaepeszappan?

A kérdés akár az is lehetne, hogy hallottál-e már a marhaepeszappanról? Ismerőseim körében végzett nem reprezentatív kutatásom eredménye alapján siralmasan kevesen hallottak erről a remek termékről. Ez pedig nagy kár, hiszen emberre és környezetre veszélyes vegyszerek nélkül képes eltávolítani a ruháinkból a makacs foltokat.

A „makacs foltok” kifejezést természetesen magam is a televíziós reklámokból tanultam, ezzel együtt sem tagadom a problémakör létezését. Sőt, mióta mosható pelenkát használó egyénnel bővült a háztartásunk, pontosan tudom, hogy mit is kell a kifejezés alatt érteni. Persze nem feltétlenül kell kisbaba ahhoz, hogy színes gyümölcslé, bor, pörköltszaft vagy épp vérfolt kerüljön a textíliákra. Ha ez bekövetkezik, jól jön a marhaepe ereje.

Hogy jön az epe a folttisztításhoz?

A marhák (és az epével rendelkező fajok) esetében az epe feladata az, hogy elősegítse az emésztőrendszerbe bekerülő zsírok bontását. A zsírok és más – az epefolyadékban lévő enzimekkel oldható – szennyeződések pedig a makacs foltok legfőbb forrásai. A természet furcsa fintora, hogy ha szennyezett textíliánk egy marha (vagy más epével rendelkező faj) emésztőrendszerébe kerül, aligha remélhetjük, hogy makulátlanul tisztán kapjuk vissza, hiába az epe, hiába minden. Egészen más a helyzet viszont akkor, ha az epét az azt termelő élőlény testén kívül alkalmazzuk.

Az állattenyésztés melléktermékei évezredekig hasznos alapanyagok voltak. Ezek jelentősége csak a nagyipari állattenyésztés és a vegyipar előretörésével halványult el. Kár, mert például a marha csontjaiból készült gombok vagy fésűk, a csontból kifőzött ragasztó (enyv) vagy épp a faggyúból készített mécsesek és kenőcsök nagyon hasznos és nem mellesleg környezetbarát termékek voltak. Ilyen melléktermék a marhaepe is, amely szerencsére megmaradt.

A legjobb folttisztító

A mezei mosószappan és a marhaepeszappan közötti legfőbb különbség az, hogy utóbbi kis mennyiségű marhaepe-kivonatot tartalmaz. Meg persze az is, hogy cikkünk főszereplője ennek köszönhetően a folttisztítás nagyágyúja. Nem mellesleg sokkal fenntarthatóbb és környezettudatosabb választás, mint a túlárazott, sokszor veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó konkurensek. Ára 300 és 1500 forint között mozog márkától és üzlettől függően, ráadásul jellemzően papírba csomagolják, így még egy körforgásos pacsi is jár neki. Nemcsak speciális boltokban lehet beszerezni, hanem minden közepesnél nagyobb településen fellelhető drogériák is tartják.

Kisgyerekes háztartásban kötelező, máshol erősen ajánlott az alkalmazása.

Forrás: Von James Steakley – Eigenes Werk

Hogyan kell használni a marhaepeszappant?

Szerencsére nagyon könnyű dolguk van a makacs foltok ellen küzdőknek: szinte csak annyi a teendőjük, hogy bedörzsölik a megnedvesített foltot a marhaepeszappannal.

Azért csak szinte, mert ha a ruhát ezután rögtön kimossák, szinte semmilyen változást nem tapasztalnak majd. A trükk a következő: bedörzsölés után várjunk, minél hosszabban hagyjuk hatni a szóban forgó remek enzimeket! Legalább egy órát, de akár jóval többet is várhatunk, majd mehet a textília a mosógépbe. A makacs foltoknak búcsút inthetünk.

Jártál a Planet Budapest Fenntarthatósági Expón? A Your Planet című kiállítás keretében számos környezettudatos és fenntartható háztartási praktikát lehetett megismerni. Olvasd el a kiállításról írt cikkünket is!

search icon