A te bolygód, a közös jövőnk!
A te bolygód, a közös jövőnk!

A szeptember 27. és október 1. között megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó egyik legnagyobb hatású programja kétségkívül a Your Planet nevet viselő interaktív kiállítás. A több mint 6500 négyzetméteren elterülő, 18 szigetből álló tárlat elképesztő vizuális megoldásokkal teszi kézzelfoghatóvá és mindenki számára érthetővé azokat a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel szembe kell néznünk.

Hol a helyünk a körforgásban?

Az ilyen kiállítások kötelező eleme, hogy szembesítsen azzal, hogy a továbbra is növekvő lélekszámú emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel bolygónk korlátozott erőforrásait. A környezet, a társadalom és a gazdaság hármasára építő civilizációnkban az egyensúly már-már létünket fenyegető mértékben felborult. Ennek jelenlegi és jövőbeni következményeivel a kiállítás folyamán visszatérően szembesülünk, ennek ellenére nem lehangoló a végkicsengés. Sőt!

Egyetlen esélyünk a tudatosság

Folyamatosan visszatérő motívum azon cselekvési lehetőségek megjelenése, melyek mindannyiunk hétköznapi életében jelen vannak. Ezek jelentős részéről a fenntarthatósági kérdésekre nyitott emberek már hallottak, mégis rendkívül fontos őket újra és újra ismételni. Főleg olyan színvonalas formában, ahogyan ezt a Your Planet teszi.

A legfontosabb pedig talán az, hogy a cselekvési lehetőségek mellett olyan információkkal is szembesülünk, amelyek az induláshoz megadhatják a várva várt lökést. Hogy konkrét példát is hozzak: a fogyasztói szokásainkról szóló állomáson a textilipar kapcsán megtudjuk, hogy évente 79 milliárd köbméter vizet használunk ruhagyártásra. Ezzel 43-szor lehetne megtölteni Közép-Európa legnagyobb tavát, a Balatont. Ennél is gondolatébresztőbb a kérdés, hogy vajon megvásárolnánk-e a következő pólónkat, ha az árcédula helyén a következőket olvasnánk: 22 ezer kilométer, 2700 liter víz és fél kilogramm rovarirtó. Merthogy ez a valódi ára. 

Szintén szemléletes példa az egyre divatosabbá váló mandulatej esete: mint megtudjuk, minden egyes mandulaszem megtermeléséhez nagyjából 3 liter vízre van szükség, így fogyasztása korántsem nevezhető fenntarthatónak. 

Az étkezéssel egyébként több sziget is foglalkozik, a téma folyamatosan visszatér. Nem véletlen, hiszen élelmiszereink megtermelésének módozatai teljesen átszövik a természethez fűződő kapcsolatunkat: a vízi élővilág állapotától, a szárazföldi ökoszisztémák helyzetén át, egészen a környezetszennyezés számos válfajáig. A modern világ csomagolásmániájának görbe tükröt állító „hipermarket”-en és az élelmiszeripar problémáinak szentelt állomáson túl viszont megtudhatjuk azt is, hogyan tehetjük jóval kiegyensúlyozottabbá élelmiszereinkhez való viszonyunkat, és minimalizálhatjuk a pazarlást.

Múltunk, jelenünk, jövőnk

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet civilizációnk idáig vezető útjára. Sok helyen szembesülünk azzal, hogy a régiek megoldásai és szokásai a mában is értékesek lehetnek. Szerencsére egyre több területen találunk vissza őseink természetközeli életmódjának egyes elemeihez: legyen ez a talajforgatást mellőző mezőgazdálkodás, a takarékos és beosztó életvezetés vagy épp olyan helyi élelmiszerek felfedezése, melyek kiválóan helyettesíthetik a divatos superfoodot. 

Makacs tények, lehetséges kiutak

A Your Planet nagy erőssége, hogy a néha távolinak és homályosnak tűnő környezetvédelmi és fenntarthatósági problémákat kézzelfoghatóvá teszi. Ráadásul mindezt úgy, hogy végigjárva az egyes állomásokat, egyáltalán nem az az érzésünk, hogy menthetetlenül robogunk a klímakatasztrófa és a civilizációs összeomlás felé. Ehelyett számtalan olyan tanáccsal és gondolatébresztő adattal gazdagodunk, melyek tudatos cselekvésre sarkallnak, és a megoldás – tehát a fenntarthatóbb létezés – irányába mutatnak.

Persze nincs tökéletes kiállítás, a Your Planeten is lehetne még csiszolni itt-ott. Jó lett volna például, ha az egyes szigeteken több ülőhelyet, padot helyeznek el, vagy ha az interaktív megoldásokban nagyobb szerepet kapnak a látogatók okostelefonjai. Ezzel együtt a kiállítás legnagyobb negatívuma, hogy csak öt napig látogatható. Nagyon előremutató lenne, ha állandó helyen és egész évben nyitva állna az érdeklődők előtt, hogy jóval több embert és főleg fiatalt motiválhasson cselekvésre.


Még nem késő ellátogatni a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, amely 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón várja az érdeklődőket.

További részletek: planetbudapest.hu

search icon