Faeszközök a konyhában – higiénikus és fenntartható megoldás

Faeszközök a konyhában – higiénikus és fenntartható megoldás
Faeszközök a konyhában – higiénikus és fenntartható megoldás

Kipakoltam a konyhámból, és elkezdtem faeszközöket vásárolni. Szerettem volna picit környezettudatosabban létezni, így Almási Beát kértem fel, adjon pár tanácsot, mire figyeljünk a faeszközök beszerzésénél. Aztán más low waste megoldásokra is áttértünk… A Greendexnek a MyWOODY Shop megálmodója mesélt.

Milyen konyhai faeszközök érhetőek el?

A fából készült termékek szeretete mindig is körülölelt minket. Jó a tapintásuk, és nagyszerű az a hangulat, amit megteremtenek, amikor fatányérokról fogyasztjuk el legkedveltebb ételeinket a családunk körében. Van ebben a dologban valami nosztalgikus érzés és egyben tisztelet a régi korok iránt. Fakanalak, faspatulák, kenőecset, citromfacsaró, fokhagymatörő, palacsintaforgató, mozsár, tányérok, de még kések és evőeszközök is elérhetőek fából.

Azt azért el kell mondjuk: ha vannak meglévő, még jól használható dolgaink, ne dobjuk ki őket csak azért, mert most műanyagmentes konyhát szeretnénk.

fatanyer
A faeszközök tárháza nem merül ki a sodrófánál

További apróságokkal is növelhetjük konyhánk low waste fokozatát…

Ásványvíz helyett utántölthető szódavíz, műanyag szemeteszsák helyett tegyünk újságpapírt a kukánkba. (Igen, manapság vannak kukoricából készített „lebomló” szemeteszsákok, de azok lebomlása elég problémás, ezért nem ajánlom senkinek.) Mosogatáshoz kefe és lufa szivacs, szappanból és vízből pedig készíthető mosogatószer, de már egyes DM-ekben csomagolásmentes mosószer-utántöltő automata is található. Mi a fáradt olajat kiürült befőttesüvegekben gyűjtjük, majd elvisszük leadni.

Az is remek lépés, ha a zöldséget, gyümölcsöt nem műanyagzacskókba tesszük, hanem vászonzsákokba, vannak nagyon jól használható viaszos szalvéták a fólia helyett, a hűtőben az is frissen tarthatja a dolgainkat, ha abba csavarjuk bele. Nézzük meg a csomagolásokat a boltokban, ne vegyünk előre kicsomagolt zöldséget-gyümölcsöt. A helyi hentesnél biztosan megoldható, hogy saját vitt tárolóba tegye a lemért hústerméket. Keresni kell a lehetőséget a kimérős termékek megvásárlására, saját tárolókat, edényeket vinni.

Mire figyeljünk oda a fatányérok tisztítása során?

Egy forró vizes, mosogatószeres elmosás mindig csodákra képes, csak utána hagyjuk rendesen kiszáradni a tányérjainkat. Ha vizesen tesszük vissza a szekrénybe őket, könnyen bepenészedhetnek, és akkor sajnos utána már használhatatlanná válnak. Ezért ne tegyük a fatányérokat mosogatógépbe, mert túl sok nedvesség jut be a fa rostjaiba, és nem tudnak utána már teljesen kiszáradni, a rostok annyira megszívhatják magukat.

Van ellenkező példa is. A mikróba se tegyük a fatányért, mert ott pedig az fog történni, hogy kiszárad, és elreped. Ha elreped, akkor pedig tönkremegy. Igaz, attól még nem kell kidobni, mert gyümölcskosárnak vagy dekorációnak alkalmas lehet.

Vágódeszkáknál sarkalatos a baktériumok kérdésköre, és jó, ha tudjuk, kórokozók tekintetében lakásunk legterheltebb helyisége a konyha, még a fürdőt és wc-t is megelőzi. De le kell számolni egy tévhittel, mégpedig azzal, hogy a műanyag deszkák tisztábbak lennének a faeszközöknél. Összehasonlítva kevesebb baktérium van a fa deszkákon. Ez azért van, mert a fa egy nedvességszívó anyag. Ahogy a felületét nedvesség éri, és ha ugyanebben a pillanatban baktériumok is vannak rajta, a fa rostjain keresztül bejutnak a vágódeszka belsejébe. A folyadék ki már nem jön, ugyanis felszívódik, és így a fában lévő baktériumok bennragadnak és elpusztulnak.

Ezért is fontos, hogy a vágódeszkát csakis szárazon pakoljuk el a helyére, illetve minél keményebb fából vásárolunk fa vágódeszkát, annál nehezebben tudjuk megsérteni a felületét késsel, így kevesebb baktérium tud rajta megtapadni.

A fatényérok és fa konyhai eszközök remek fenntartható lehetőségek, és a baktériumok sem jelentenek problémát.
Kellő száradás után, a fatényérok és további eszközök baktériummentesek

Bea, hogyan érkezett a zero waste az életedbe?

A zero waste lényegében már kisgyermek korom óta velem van, hiszen nagyon sok időt töltöttünk testvéremmel a nagymamánknál falun, és ott mindennek megvolt a helye, semmit sem dobtak ki vagy el. Aztán ahogy cseperedtünk, egyre többet lehetet hallani a környezetszennyezés mértékéről, és hogy igenis az egyén szintjén is el lehet kezdeni ezzel foglalkozni, nemcsak a nagy gyárakra és országokra várni. Még hosszú út áll előttünk, és a zero waste betartása nagyon nehéz – a low waste az, ami szerintem sokkal inkább tarthatóbb és őszintébb dolog.

Hogyan tudunk változtatni szerinted?

A változásnak szintén egyén szinten kell megvalósulnia. Olyan, mint amikor le akarsz fogyni, vagy le szeretnéd tenni a cigit. Sokat gondolsz rá, fejben már összeraktad, egy párszor lehet, hogy el is kezdted, de abbahagytad. Kitartás kell hozzá, hiszen ez egy másik életforma, amihez hozzá kell szokni, és utána már teljesen rutinná válik.

fatanyer
Almási Bea, a MyWOODY Shop tulaja otthon is low waste életet él

Amikor azt mondod, hogy „természetes otthon”, az mit jelent a számodra?

A természetes otthon számomra azt jelenti, hogy nincsen tele a ház aerosolos légfrissítővel és mindenféle vegyszeres dologgal. A természetes anyagok használatát is jelenti, a dekorációban is. Újrahasznosított, saját készítésű tárgyak és eszközök is helyet kapnak a fürdőszobától a konyháig.

search icon